Natuur, recreatie en ruimte voor de boer in nieuwe 'wetlands' bij Wilnis

DE RONDE VENEN - Provincie, gemeente, waterschap en Staatsbosbeheer hebben er jaren over gepraat, maar de aanleg van een nieuw natuurgebied tussen Wilnis en Vinkeveen kan eindelijk van start. 'Marickenland' heet het stukje natuur dat zo'n tweehonderd voetbalvelden groot is.
"Ik ben blij dat we het voor elkaar hebben gekregen", zegt omgevingsadviseur Nico Röling. "Zonder dat mensen bezwaar hebben tegen deze ontwikkeling. Dus het is mooi dat niet alleen ík of de betrokken overheden maar ook de inwoners het belang er van inzien."
In het nieuwe natuurgebied bij Wilnis krijgt water de ruimte
In het nieuwe natuurgebied bij Wilnis krijgt water de ruimte © RTV Utrecht / Peter Knieriem

Wetlands

Röling is vanaf het begin betrokken bij de totstandkoming van het natuurgebied. Hij legt uit dat vooral water de ruimte krijgt. "Het is hier een diepe polder met smalle slootjes en te weinig water om regenbuien op te kunnen vangen. We gaan grote wateroppervlaktes aanleggen, als berging, zodat de omwonenden niet met wateroverlast te maken krijgen."
Marickenland wordt dus een soort 'wetlands'. Zo komt er rietland met open water en wordt er geëxperimenteerd met lisdodden, een gewas dat het erg goed doet op natte grond. En mensen kunnen er straks ook gaan recreëren. Er worden wandelpaden aangelegd en er komt een natuurspeeltuin.

Boeren uitkopen

De ontwikkeling van het gebied heeft jaren geduurd omdat de verschillende partijen op één lijn moesten komen over de inrichting. Maar, misschien nog wel veel belangrijker, provincie en gemeente moesten het gebied in bezit krijgen. De stukken grond waren van boeren die er koeien lieten grazen. De agrariërs moesten worden uitgekocht. "We hebben een regeling voor boeren dat wanneer ze interesse hebben ze het kunnen verkopen, maar wij verjagen ze niet", zegt wethouder Rein Kroon van gemeente De Ronde Venen.
En dat doen gemeente en provincie dan ook niet. Hoewel er nog eens honderd voetbalvelden aan polder in handen is van boeren in de buurt die ze graag aan het gebied zouden willen toevoegen. Kroon: "De koeien liggen er prachtig bij zoals je ziet. En die liggen wat mij betreft niet in de weg. De grutto en de kieviet kunnen prima om ze heen. Dus volgens mij is het echt een prachtige combi."
Tussen Wilnis en Vinkeveen komt een nieuw natuurgebied

Aan de slag

Het natte natuurgebied en de boerenbedrijven kunnen dus prima naast elkaar blijven bestaan. En als de agrariërs in de toekomst toch besluiten hun land te verkopen dan valt daar zeker te praten met de gemeente.
Nu eerst aan de slag nu met het aanleggen van de eerste fase van Marickenland. Röling: "Het geld is vrijgemaakt en we kunnen van start." Maar voordat we echt kunnen genieten van de wetlands tussen Vinkeveen en Wilnis moeten we nog wel even geduld hebben. Na de aanbesteding moeten de werkzaamheden volgend voorjaar gaan beginnen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.