RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Duizenden studenten in de binnenstad verwacht voor de UIT, maar wel onder strenge voorwaarden

UTRECHT - Er worden duizenden studenten in de stad verwacht tijdens de Utrechtse Introductie Tijd (UIT) volgende week. Veel activiteiten zijn digitaal, maar er zijn ook enkele fysieke bijeenkomsten. Van alle aangemelde studenten heeft 75 procent aangegeven de stad te willen bezoeken. Dat komt neer op zo'n 3000. Hoe worden dan de coronamaatregelen gehandhaafd?

De gemeente laat weten dat studenten bij fysieke bijeenkomsten registratieformulieren bij moeten houden van alle aanwezigen. "De contactonderzoeken bij studenten zijn lastig, omdat ze veel mensen zien", laat een woordvoerder weten.

Bij de fysieke bijeenkomsten wordt er geen alcohol geschonken en er wordt een gezondheidscheck gedaan. "Daarnaast gelden de coronamaatregelen zoals die ook gelden voor de horeca: er mag niet gedanst en gezongen worden en er moet voldoende afstand gehouden worden", aldus de gemeente.

Verder moeten de studenten uiteraard anderhalve meter afstand houden. Ze mogen enkel in kleine groepen op stap gaan en niet een heel terras in beslag nemen. Een aantal studentenverenigingen heeft een vergunning aangevraagd voor een eigen terras.

Studentenverenigingen
Vandaag en gisteren zijn er gesprekken geweest tussen de UIT, gezelligheidsverenigingen, de gemeente en de GGD. Ook de Universiteit van Utrecht denkt mee, hoewel een voorlichter van de UU benadrukt dat studentenverenigingen "zelfstandige organisaties" zijn en de UU hen niet kan verplichten om de regels na te leven. "Die verantwoordelijkheid ligt echt bij de gezelligheidsverenigingen", zegt een voorlichter van de UU.

Wel is afgesproken met studentenvereniging dat bijeenkomsten binnen, zoals logeren, huisfeesten en gezamenlijk eten, niet worden opgenomen in hun programma's.

Net zo veel aanmeldingen
"We hebben groepjes gemaakt van studenten die de UIT gaan lopen, zoals ieder jaar." Jean-Paul Matser van UIT vertelt dat ze de introdagen graag zo normaal mogelijk willen organiseren. Al is de situatie natuurlijk anders dan anders. "We hebben geen keuze en moeten veel digitaal doen. Maar ik ben trots op wat we hebben bedacht. Je wil toch iets leuks neerzetten en dat gaat lukken volgens mij."

Met name de studentenverenigingen organiseren festiviteiten waarbij jongeren fysiek bij elkaar komen. Alle activiteiten georganiseerd door UIT zijn digitaal. "Dat hebben we zo gedaan omdat wij het anders niet konden organiseren met ons bestuur van zes man. Wij hebben het digitale gedeelte verzorgd", aldus Matser.

Veel belangstelling
Aan belangstelling is geen gebrek dit jaar. "We zien dat de site veel bezocht wordt. En we hebben ongeveer evenveel aanmeldingen, heel iets meer." Studenten konden bij de inschrijving voor de UIT aangeven of ze naar Utrecht willen komen. "Daar heeft 75 procent 'ja' op gezegd."

Het hele programma van de UIT kan je hier bekijken. Het duurt van maandag 10 augustus t/m woensdag 12 augustus.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -