Scooterdiefstal leidt politie naar plannen voor gewapende overval

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
AMERSFOORT - Het leek op een simpele scooterdiefstal, maar vandaag blijkt bij de rechtbank in Utrecht dat twee jonge Amersfoorters van 15 en 19 veel grotere plannen hadden in februari van dit jaar. Volgens het Openbaar Ministerie waren ze een gewapende overval op een snackbar in Amersfoort aan het plannen. De zaak tegen de 15-jarige vindt plaats achter gesloten deuren. De 19-jarige is volwassen waardoor zijn rechtszaak wel openbaar is.
Wanneer de politie de twee jongeren op 29 februari samen met de gestolen scooter in het vizier krijgt, zetten zij het op een lopen. De oudste van de twee gooit daarbij een zwarte rugzak weg. De jongeren worden gepakt en de politie vindt in de zwarte tas onder andere een gaspistool, een mes en een slotentrekker.
Tijdens het onderzoek ziet de politie in de telefoon van de 15-jarige verdachte chatgesprekken tussen de jongens waarin ze plannen lijken te maken voor de overval. Ze bespreken welke snackbar het doelwit wordt, noteren waar camera's hangen en plannen de vluchtroute.
De 19-jarige is volgens de officier van justitie de initiatiefnemer van het plan. Hij ging naar Duitsland om een gaspistool en een mes te kopen. Ook bestelde hij speciale vesten die goed van pas kwamen bij de overval. "Ik ben ervan overtuigd dat door de aanhouding voor de diefstal van de scooter een overval is voorkomen", zegt de officier van justitie.

Spannende films

Maar volgens de 19-jarige verdachte klopt dat niet. "Het was stoere praat. Ik heb gewoon teveel spannende films gekeken." Het gevonden gaspistool en ook het balletjespistool dat zijn stiefmoeder later naar de politie brengt, waren gewoon voor de lol zegt de verdachte. Wanneer de officier van justitie hem voorhoudt dat er bij hem ook echte scherpe munitie is gevonden, zegt de verdachte dat dit niet klopt.
De spannende film klinkt misschien als een slap excuus, maar uit de chatgesprekken blijkt ook dat de jongens een vertekend beeld van de realiteit hebben. De eigenaar van de snackbar heeft een Chinese afkomst en de verdachte vraagt in de chat aan zijn vriend: "Wat doen we als de Chinezen terugvechten met Kung Fu of zo?" Rechter Leijten fronst zijn wenkbrauwen wanneer hij zegt "Alsof alle Chinezen Kung Fu kunnen..."
De daaropvolgende berichten over het doden van de medewerkers liegen er niet om. En wanneer de verdachte zegt dat dit gewoon stoere praat is, grijpt de rechter direct in. "Dat is helemaal geen stoere praat." Terwijl de verdachte met zijn voeten wiebelt geeft hij schoorvoetend toe dat het bij nader inzien inderdaad niet zo stoer is.

Strafeis

De advocaat van de man brengt in dat de rechtbank iemand niet mag veroordelen voor zijn of haar fantasie. "Een gedachte mag geen strafrechtelijke gevolgen hebben. Het ware grote praatjes, geen daden." Ze vindt ook dat de scooter niet is gestolen. De jongens tilden volgens de advocaat de scooter dan wel weg, maar er zat nog een slot om het wiel. En met het aangetroffen ijzerzaagje was het helemaal niet mogelijk om zo'n dik slot door te zagen.
De officier van justitie ziet dat anders en eist 240 dagen celstraf tegen de 19-jarige man, waarvan 69 dagen voorwaardelijk. Precies even lang als de man vast zit. Als de rechter hem over twee weken veroordeelt, mag hij dus direct de cel verlaten. Maar wel op voorwaarde dat hij zich meldt bij een instelling voor beschermd wonen, waar hij aan zijn beperkte ontwikkeling kan werken. De jongen schrikt daar niet van.
Waar hij wel van schrikt is de volgende eis van de officier. Een verbod om zijn 15-jarige vriend nog te zien. De vier jaar jongere jongen blijkt naast zijn partner-in-crime, ook zijn beste en enige vriend te zijn. Door een echtscheiding van zijn ouders moet de oudere jongen pendelen tussen Zeeland en Amersfoort en bouwt hij amper een netwerk op. Hij heeft verder helemaal geen vrienden en ziet zijn enige vriend maar een paar keer per maand.
Treurig, maar wel nodig volgens de officier van justitie. "Want jullie halen het slechtste in elkaar naar boven." Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.