RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Utrechtse nachtclubs willen in september weer open: 'Anderhalve meter op de dansvloer is niet nodig'


UTRECHT/UTRECHT - Utrechtse uitbaters van nachtclubs zijn het zat. Als hun nachtclubs niet per september open mogen, zitten ze in grote financiële problemen. Met het collectief Nachtbelang hopen ze de Tweede Kamer ervan te overtuigen dat hun club gewoon open kan, onder bepaalde voorwaarden.

Op een gewone zaterdagavond staat er zeshonderd man te dansen in Club Basis aan de Oudegracht aan de Werf in Utrecht. Nu is het leeg. Voor eigenaar Jorn Lukaszczyk is het een somber gezicht, waar hij inmiddels al vier maanden aan moet wennen. "Zo'n club is je lust en je leven. Het is vreselijk voor mij en de andere uitbaters om dit mee te maken. Terwijl alles weer open mocht, blijven wij dicht."

 Club Basis-eigenaar Jorn Lukaszczyk wil de Tweede Kamer overtuigen dat nachtclubs weer verantwoord open kunnen. Club Basis-eigenaar Jorn Lukaszczyk wil de Tweede Kamer overtuigen dat nachtclubs weer verantwoord open kunnen. | Foto: RTV Utrecht / Bernadette Keizer

Samen met clubuitbaters uit het hele land heeft Lukaszczyk zich verenigd in het collectief Nachtbelang. Met een petitie, een manifest en een protocol proberen ze de politiek ervan te overtuigen dat alle nachtclubs per 1 september weer verantwoord open kunnen. "We hebben veel onderzoek gedaan en een protocol opgesteld. Daarmee hopen we weer bezoekers toe te kunnen laten."

Enkele punten uit dat protocol: een tijdelijke beperking van het aantal bezoekers, goede luchtventilatie en een maximum leeftijd van bezoekers, van 35 jaar. "Deze leeftijdsgroep loopt minder risico op ernstige ziekteverschijnselen vanwege het coronavirus", aldus de eigenaar van Club Basis.

Club Basis in Utrecht wil weer open.


Dansvloer
De anderhalve meter wordt achterwege gelaten op de dansvloer. "Het past niet bij de nachtclubs en de ervaring die wij willen bieden. Clubs worden extra goed geventileerd. En mocht er zich toch een besmetting voordoen, dan hebben wij een namenlijst van alle gasten en is een contactonderzoek zo gedaan."

Als je op een feest bent geweest, bezoek dan bijvoorbeeld twee weken je oma niet"
Jorn Lukaszczyk, eigenaar Club Basis

Jongeren die de nachtclubs bezoeken kunnen volgens het collectief prima hun eigen verantwoordelijkheid nemen. Lukaszczyk: "Het is een verantwoordelijke leeftijdsgroep. Wij adviseren: als je op een feest bent geweest, bezoek dan bijvoorbeeld twee weken je oma niet. Dat doen jongeren eigenlijk al uit zichzelf. Door ze af te schilderen als de schuldige van de grote coronaverspreiding, bereik je het averechtse van wat je wilt bereiken. Dan gaan jongeren zich juist afzetten tegen de maatregelen."

Failliet
Op dit moment is er veel overleg tussen het collectief Nachtbelang met leden van het Outbreak Management Team en de Tweede Kamer. Lukaszczyk houdt goede hoop dat de deuren van Club Basis binnenkort weer open kunnen. Zo niet, dan zijn de gevolgen groot. "Als de nachtclubs niet per september opengaan, gaat 80 procent failliet. Het uitgaansleven zoals je dat kent, bestaat dan niet meer."

Behalve een economisch belang, benadrukt de clubuitbater dat het nachtleven ook een goede oplossing is voor de illegale feesten die nu worden gehouden in bossen of onder viaducten. "Mensen missen het uitgaan. Dan gaan ze dit soort dingen doen. Daarom zeggen wij: open de nachtclubs en zorg ervoor dat het feesten zo verantwoordelijk mogelijk gedaan kan worden."
Het aantal coronabesmettingen in Utrecht kent een flinke stijging. De afgelopen week zijn in de provincie Utrecht 174 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld, blijkt uit cijfers van het RIVM. Donderdagavond houden minister-president Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge een persconferentie over covid-19.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -