Motortocht door regio tegen 'discriminerend' afsluiten dijkjes: 'Wij laten onze hobby niet zomaar inperken'

© RTV Utrecht
HARMELEN - Motorrijders maken zaterdag een protestrit door de regio om te protesteren tegen het steeds vaker afsluiten van dijkwegen. Omwonenden, fietsers en wandelaars zeggen last te hebben van de herrie en het gevaarlijke rijgedrag: daardoor zijn er door gemeenten zoals Lopik al meerdere weggetjes tot verboden gebied verklaard voor motoren.
De route, met een lengte van ongeveer 100 kilometer, loopt vanuit Harmelen over de snelweg A12 naar Den Haag en eindigt in De Meern.

'Pure discriminatie'

De organisatie noemt het afsluiten van de wegen pure discriminatie. "Doordat de overheid faalt in handhaven en het makkelijker vindt om wegen af te sluiten, benadelen ze een hele grote groep motorrijders die zich wel aan de regels houdt", zegt Igor Alveringh, een van de organisatoren van de tourrit. "Er is een kleine groep hardrijders die veel lawaai maakt, maar daar kan je niet een grote groep voor straffen."
De motortocht wordt onder de aandacht gebracht via Facebook. De organisatie verwacht dat er circa 500 motorrijders zullen meedoen. "De bedoeling van deze publieksvriendelijke rit is om als collectief te laten zien dat wij onze hobby niet zomaar laten inperken", aldus Alveringh. Hij heeft ook nog een tip voor deelnemers: "Neem voldoende drinkwater mee, het wordt bloedheet zaterdag."
De route, met een lengte van ongeveer honderd kilometer, loopt vanuit Harmelen over de snelweg A12 naar Den Haag en eindigt in De Meern.

Lekdijk

In de provincie Utrecht is het motorverbod op bepaalde dijkwegen al jarenlang onderwerp van discussie. Zo stelde de gemeente Lopik een verbod in op de Lekdijk omdat omwonenden klaagden over ronkende motoren. Twee belangenverenigingen van motorrijders stapten naar de rechter, maar de rechtbank stelde de gemeente in het gelijk. Ook de Raad van State boog zich over de zaak en oordeelde ook dat het verbod terecht is.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.