Utrecht voortaan sneller met coronaboete voor horecazaak en winkels: 'Iets dat men gaat merken'

© Desiree Meulemans
UTRECHT - De gemeente Utrecht gaat sneller boetes uitdelen aan ondernemers en uitbaters van horeca-gelegenheden die de coronaregels overtreden. Volgens burgemeester Den Oudsten kan het niet anders: "Men krijgt een waarschuwing, en, desnoods op dezelfde avond als het na een paar uur niet goed is, gelijk een last onder dwangsom", zegt hij tegen RTV Utrecht. "En dat is iets dat men gaat merken, vermoed ik."
Utrecht zag de laatste tijd het aantal besmettingen, vooral onder inwoners van tussen de 20 en 40 jaar, toenemen. De landelijke cijfers waren reden voor de overkoepelende organisatie van GGD-afdelingen om alarm te slaan. "Als mensen zich niet aan de gedragsregels houden, dan is het dweilen met de kraan open."
In steden als Rotterdam en Amsterdam neemt het aantal besmettingen sneller toe dan in de rest van het land. Peter den Oudsten is als waarnemend burgemeester van Utrecht bang dat zijn stad Rotterdam en Amsterdam achterna gaat. "De trend van de cijfers is dat het best kan zijn dat de cijfers ook bij ons op die manier gaan oplopen."

Last onder dwangsom

Ondernemers en horeca-uitbaters ontvangen daarom een brief van de gemeente dat er voortaan scherper wordt gecontroleerd. Den Oudsten: "Hiervoor was het eerst waarschuwen, en dan schriftelijk, en dan nog een keer waarschuwen, en dan boete, enzovoort. Dat hebben we op een andere manier georganiseerd."
Bij het nieuwe beleid wordt er eerder naar het bonnenboekje gegrepen: "Men krijgt een waarschuwing, en, desnoods op dezelfde avond als het na een paar uur niet goed is, gelijk een last onder dwangsom. En dat is iets dat men gaat merken, vermoed ik."
Ondernemers krijgen voortaan dus eerder een boete. Die gaat samen met een last onder dwangsom. Dat betekent dat als de situatie niet snel wordt gecorrigeerd, er nog een boete volgt.

Horeca Utrecht

Pieter Honing vindt als voorzitter van de Utrechtse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland het handhaven van de coronamaatregelen in de horeca 'een ingewikkelde discussie'. Gevraagd naar restaurant Beers & Barrels dat een bron bleek voor meerdere besmettingen en een boete kreeg van de gemeente, toont Honing begrip voor beide kanten: "Ik snap de gemeente maar wij zijn geen politieagent."
Ik krijg soms blikken van 'joh wat loop je te zeuren?'
Ronnie den Hartog, uitbater café Bij Moov
Ronnie den Hartog van café Bij Moov kan daarover meepraten. "Ik krijg soms blikken van 'joh wat loop je te zeuren?' Dan probeer ik uit te leggen dat ik hoop dat ze hier over een jaar weer kunnen komen en als ik bekeuringen krijg dan kunnen ze hier over een jaar denk ik niet meer komen."
Den Oudsten zegt dat de gemeente sympathie heeft voor de situatie waarin de horeca-ondernemers zitten. Maar een alternatief is er niet, aldus de burgemeester. "We zien dat probleem ook. Maar tegelijkertijd is het onontkoombaar. We kunnen niet zeggen: doe maar ietsje minder. Dat zou onverantwoord zijn."
Horeca-ondernemers zitten volgens Honing ook in de knel omdat ze maanden geen omzet hebben gedraaid en nu geld moeten verdienen met in het achterhoofd de dreiging van boetes en sluitingen. Dat voelt oneerlijk volgens hem. "We hebben het telkens over de horeca, horeca, horeca. Maar ik zie nooit: we hebben een kledingwinkel of een slagerij gesloten. Het is altijd de horeca waar sluitingen plaatsvindt. Dat vind ik een ingewikkelde discussie."
Als winkeliers in de binnenstad geen veilige omgeving creëren voor klanten dan hebben zij net zo'n probleem als de horeca.
Peter den Oudsten, waarnemend burgemeester Utrecht
Burgemeester Den Oudsten erkent dat cafés en restaurants wat meer de aandacht hebben. "De risico's in de horeca worden in het algemeen toch iets hoger ingeschat." Maar ook winkeliers krijgen een brief met een waarschuwing: hou je aan de regels. Den Oudsten: "Als winkeliers in de binnenstad geen veilige omgeving creëren voor klanten dan hebben zij net zo'n probleem als de horeca."

Studenten(introductietijd)

De discussie over de coronamaatregelen in kroegen en restaurants wordt de komende tijd op de spits gedreven als er duizenden nieuwe studenten naar de stad komen voor de introductietijd en in september het studiejaar weer begint.
Den Oudsten heeft er vertrouwen in dat de officiële introductietijd veilig kan worden georganiseerd. "Veel introductieactiviteiten vinden digitaal plaats. En we hebben met de studenten uitstekende afspraken gemaakt. We hebben een aantal evenementen onder heel strak regime gezet in de open lucht. En alle binnenbijeenkomsten zijn uit hun programma geschrapt. En dat scheelt heel veel."
De komst van studenten zal maandag, en daarna ook in september bij de begin van het nieuwe studiejaar, ook voor extra druk in de horeca zorgen. Reden voor Den Oudsten om nu streng te zijn. "Als de studenten straks weer naar de stad komen, zelfs al hebben ze digitaal onderwijs, dan zal die druk weer wat groter worden. Dat is de reden dat we de horeca nu attenderen op het feit dat we verwachten dat ze zich strak aan de regels houden."
Ik denk dat het goed is dat we middelen blijven zoeken om elkaar te blijven waarschuwen: 'hou je aan die basisregels!'
Pieter Honing, Koninklijke Horeca Nederland
In Rotterdam bleek het coronavirus zich snel te verspreiden onder studenten. Burgemeester Aboutaleb besloot daarom een extra voorlichtingscampagne op te zetten onder het motto "niet lullen, maar testen!"
Pieter Honing van Koninklijke Horeca Nederland ziet zoiets voor Utrecht ook wel zitten: "De waarnemend burgemeester heeft een filmpje opgenomen een week geleden, meneer Aboutaleb heeft dat gedaan, premier Rutte gaat het land toespreken: ik denk dat het goed is dat we middelen blijven zoeken om elkaar te blijven waarschuwen 'hou je aan die basisregels!'"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.