Twee draken terug op de gevel van Hoog Catharijne: 'Een bekroning op het stationsgebied'

UTRECHT - Als je langs het Smakkelaarsveld rijdt en omhoog kijkt, zal je vanaf vandaag twee standbeelden zien staan op de gevel van Hoog Catharijne. De twee mythische figuren pronkten tussen 1901 en 1974 op de gevel van het gebouw 'De Utrecht', tot deze gesloopt werd voor de bouw van Hoog Catharijne. Vandaag werden de beelden teruggezet rond de locatie waar ze stonden.
De beelden werden door bouwvakkers omhoog getakeld
De beelden werden door bouwvakkers omhoog getakeld © RTV Utrecht / Noes Petiet
Sinds 1974 hebben de beelden in het depot van het Centraal Museum gestaan. De beelden, die bestaan uit zandsteen, waren flink beschadigd door al die jaren in de buitenlucht. Restaurateur Ahrend van Iperburg heeft de verschillende lagen gestabliseerd, waardoor de wezens nu beter beschermd zijn tegen verschillende weersomstandigheden.
Zo zag het gebouw 'De Utrecht' eruit. Naast het naambord zie je de twee beelden
Zo zag het gebouw 'De Utrecht' eruit. Naast het naambord zie je de twee beelden © Het Utrechts Archief

Bijzondere geschiedenis

Stadscurator René de Kam vertelt dat de beelden een bijzondere geschiedenis kennen. "Begin jaren 70 presenteerde de gemeente de plannen voor de verbouwing van het hele stationsgebied. In eerste instantie werd de bouw van Hoog Catharijne toegejuichd, tot duidelijk werd dat dit betekende dat het prachtige Jugendstil-gebouw van verzekeringsmaatschappij 'De Utrecht' gesloopt zou moeten worden. De protesten kwamen echter te laat, de plannen konden niet meer veranderd worden."
Het gebouw moest helaas gesloopt worden
Het gebouw moest helaas gesloopt worden © Het Utrechts Archief
"Om de Utrechters tegemoet te komen is zoveel mogelijk van het gebouw bewaard gebleven", vervolgt de Kam. "Sommige stukken kwamen terecht in het Centraal Museum, maar veel stukken zijn ook verspreid door de stad. Denk bijvoorbeeld aan het beeld van de engel op de gevel van TivoliVredenburg."
De Kam denkt dat veel Utrechters blij zullen zijn met de beelden. "Ze staan symbool voor de onvrede die er lang heerste rondom Hoog Catharijne. Veel Utrechters die al langer in de stad wonen denken met veel weemoed terug aan dat mooie gebouw op het Smakkerlaarsveld, dat eigenlijk nooit gesloopt had mogen worden. Veel Utrechters, waaronder oud-burgemeester Jan van Zanen, hebben hard gestreden voor de bewaring van deze beelden. Dat ze nu terug op hun oude plek staan kan je dus echt zien als een bekroning op het stationsgebied."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.