In de Utrechtse singels zitten nu mosselen: 'Werkt als een natuurlijk waterfilter'

UTRECHT - Er groeit, leeft en ligt van alles in de singel. Planten, vissen, fietsen, maar wist u dat er mosselen worden gekweekt in de wateren van Utrecht?
Ben Nijssen is vrijwilliger van het project Vergroening Singels en werkt mee aan het project. "De mossel werkt als een natuurlijke waterfilter. Als de mosselen met grote getalen zijn, stroomt het water langs, nemen ze dat op en halen ze die vieze deeltjes op. Het water wordt er minder troebel van."
Vrijwilliger Ben Nijssen bekijkt de mosselen in de Utrechtse singel.
Vrijwilliger Ben Nijssen bekijkt de mosselen in de Utrechtse singel. © RTV Utrecht / Fleur Kleinhuis
Verschillende touwen hangen aan de kade van de singel, daar gaan de mosselen hopelijk aan hechten. "Als allereerste willen we onderzoeken op welk materiaal de mosselen het beste hechten en als tweede moeten we uitzoeken waar in het water, diep of juist bij de oppervlakte."
Ecoloog Lies König ligt toe: "Over de zoutwatermossel is al veel meer bekend, over de zoetwatermossel nog echt weinig. Met dit onderzoek hopen we erachter te komen wat we moeten gebruiken om gordijnen langs de damwanden van de singels te ontwikkelen waar zich uiteindelijk een mosselcultuur op kan vormen."
Mosselen worden gekweekt in de Utrechtse singel
Het duurt nog wel even voordat de singels echt schoner worden dankzij de mosselen. "In april volgend jaar hopen we meer duidelijkheid te hebben over de mosselen" zegt Ben. "De mosselen vestigen zich door het broed dat langsstroomt. Maart is het hoogbroedseizoen voor de mossel, dus daar zullen we op moeten wachten."
En of we de mosselen binnenkort op de typisch Utrechtse menukaart gaan zien? "Nee", lacht Ben. "De mosselen zijn te klein om te eten. Ze worden wel gegeten door eenden en andere watervogels die het een lekkernij vinden."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.