RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Gezondheidschecks en borrels zonder alcohol: de Utrechtse Introductie Tijd is even wennen voor studenten


UTRECHT - Normaal is het een groot feest voor alle studenten in de stad: de Utrechtse Introductie Tijd (UIT). Maar door de coronacrisis moeten verenigingen zich aan strenge eisen houden. Dat is voor de studenten even wennen.

Studentenverenigingen worstelen met het vraagstuk: hoe zorgen ze voor een leuke introductieweek die ook nog eens coronaproof is? Volgens Godelieve de Wijer van studentenvereniging Unitas S.R. was het een grote puzzel. "We moeten roeien met de riemen die we hebben. Het heeft veel gevraagd van onze flexibiliteit en creativiteit, maar we zijn blij dat we aankomende studenten toch een leuke introductie kunnen geven."

Van alle aangemelde studenten voor de UIT-week heeft 75 procent aangegeven de stad te willen bezoeken. Dat komt neer op zo'n 3000 mensen. Burgemeester Den Oudsten denkt dat de introductietijd prima kan verlopen, maar stelt wel strenge voorwaarden waar de organisatie en studentenverenigingen aan moeten voldoen. Veel introductieactiviteiten vinden digitaal plaats. De gemeente laat weten dat studenten bij fysieke bijeenkomsten registratieformulieren bij moeten houden van alle aanwezigen. Ook mag er geen alcohol worden geschonken.

Studenten over aangepaste UIT-week: "Minder leuk, maar we maken er het beste van"


Gezondheidscheck
Christelijke studentenvereniging Ichthus houdt één borrel en verder zijn alle momenten digitaal. "Er mogen zo'n dertig mensen aanwezig zijn bij de borrel. Mensen kunnen zich van tevoren aanmelden en dan doen wij een gezondheidscheck. Het is wel apart om dit zo te organiseren, maar het is beter dan niets", vertelt psychologiestudent Chamaya Oppewal.

 Chamaya Oppewal Chamaya Oppewal | Foto: RTV Utrecht / Bernadette Keizer

Voor de ledenwerving moet Ichthus het normaal gesproken hebben van mensen die komen aanwaaien. Dat wordt nu een stuk lastiger. Oppewal: "Vorig jaar hadden we veertig nieuwe leden. Ik denk dat er dit jaar zo'n twintig zullen zijn."

Meer dan feesten
Vanuit de politiek zijn er zorgen over de verspreiding van het virus onder studenten. De Landelijke Studentenvakbond wijst op het feit dat studenten verstandig genoeg zijn om zich aan alle coronamaatregelen te houden, ook tijdens de introductieweek. ,,We zien dat studenten en verenigingen al tijden bezig zijn met de voorbereidingen en zich echt richten op het veilig laten verlopen van de introductie. Een introductieweek bestaat niet alleen maar uit feesten. Het zijn ook rondleidingen, bijeenkomsten. Het gaat om het samenzijn. Dat is heel belangrijk voor de aankomende studenten en de verbinding die ze aan gaan met hun vereniging en onderwijsinstelling", zegt vice-voorzitter Freya Chiappino.

 Freya Chiappino Freya Chiappino | Foto: RTV Utrecht / Bernadette Keizer

Morgenavond houden minister-president Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge een persconferentie over corona. Bij Unitas houden ze hun vingers gekruist dat er geen grote maatregelen worden aangekondigd. In dat geval kunnen de ontgroeningen gewoon doorgaan: coronaproof. ,,We doen er alles aan om ervoor te zorgen dat deze ervaring verantwoord kan plaatsvinden", benadrukt De Wijer van studentenvereniging Unitas S.R.

Update: Inmiddels lijkt de kans groot dat de introductieweek helemaal niet door mag gaan, melden bronnen rond het kabinet. Het kabinet vreest dat bij deze evenementen de coronamaatregelen onvoldoende worden nageleefd en overweegt daarom serieus er een stokje voor te steken.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -