'Waarschijnlijk streep door introductieweken voor studenten'

De UIT-week in 2018
De UIT-week in 2018 © Utrechtse Introductie Tijd
UTRECHT - De introductieweken voor studenten kunnen hoogstwaarschijnlijk niet doorgaan. Daaronder valt ook de Utrechtse Introductie Tijd, die volgende week van start zou gaan. Het kabinet vreest dat bij deze evenementen de coronamaatregelen onvoldoende worden nageleefd en overweegt daarom serieus er een stokje voor te steken.
Dat bevestigen Haagse bronnen na een bericht van RTL Nieuws. Een definitief besluit valt bij een ingelast overleg van de meest betrokken ministers donderdagmiddag. Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) geven na afloop een persconferentie.

Teleurgesteld

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) is teleurgesteld over het vermoedelijke voornemen van het kabinet om de introductieweken voor studenten af te lasten. "Het is logisch dat er scherpe maatregelen gelden. Maar studenten moeten kennis kunnen maken met elkaar en de opleiding", zegt Freya Chiappino, vicevoorzitter van de LSVb.
"Studenten en onderwijsinstellingen zijn al tijden aan de slag om de introductie op een veilige manier te organiseren. Het is dan ook enorm vervelend dat het nu niet door mag gaan. Opleidingen moeten op een veilige manier een introductie kunnen organiseren."
Voor een succesvolle studietijd is het van groot belang dat studenten zich verbonden voelen met hun hogeschool en universiteit, vindt Chiappino. Een introductieweek zorgt daarvoor. De LSVb vindt daarom dat er nu extra aandacht voor een zachte landing voor de nieuwe eerstejaars studenten moet komen.

Utrechtse Introductie Tijd

In Utrecht staat de UIT-week voor volgende week op het programma. Zo'n 3.000 studenten hebben aangegeven in die week naar de stad te willen komen. Studentenverenigingen hebben de introductietijd aangepast aan de coronamaatregelen.
Burgemeester Peter den Oudsten liet eerder weten dat de introductietijd onder strenge voorwaarden mogelijk was. Zo mag er onder meer geen alcohol worden geschonken. Ook mag er niet worden gedanst en gezongen worden. Daarnaast moet overal anderhalve meter afstand worden gehouden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.