De Hypotheker: eenverdiener in Utrecht nagenoeg kansloos op woningmarkt

Archief.
Archief. © Pixabay / Sephelonor
UTRECHT - Een eenverdiener die in de stad Utrecht een huis wil kopen, kan het beste op zoek gaan naar een huisgenoot. Met één modaal salaris komt een potentiële huizenkoper namelijk maar in aanmerking voor 1,5 procent van alle beschikbare woningen. In de stad Utrecht is de situatie daarmee het meest uitzichtloos van heel het land. Dat meldt De Hypotheker.
Er is een alternatief voor een huisgenoot, aldus De Hypotheker op basis van eigen onderzoek: verhuizen. Want hoewel in Utrecht de keuze voor mensen met een gemiddeld inkomen heel beperkt is, komt deze doelgroep in Groningen in aanmerking voor 19 procent van de woningen. Landelijk ligt dit op 4,7 procent.
De Hypotheker ging in het onderzoek uit van een modaal inkomen van ongeveer 36.500 euro. Daarmee kan een hypotheek van 169.000 euro worden geregeld. Voor twee mensen is dit 297.000 euro. Er worden op dit moment veel hypotheken verstrekt. In april, mei en juni gebeurde dit 114.000 keer. Dat is het hoogste aantal in één kwartaal in meer dan 10 jaar. De toename komt grotendeels door mensen die het geld gebruikten voor bijvoorbeeld een verbouwing.
Het is zorgwekkend dat de mogelijkheden van huizenkopers met een modaal inkomen niet zijn verbeterd.
Michel van den Akker, De Hypotheker
Hoewel het woningaanbod door de coronacrisis iets ruimer is dan ervoor, is de positie van middeninkomens dus slechter geworden. Topman van De Hypotheker Michel van den Akker: "Het is zorgwekkend dat de mogelijkheden van huizenkopers met een modaal inkomen niet zijn verbeterd. Sterker nog: de positie van met name alleenstaande huizenkopers is in sommige provincies vrijwel uitzichtloos, terwijl deze groep woningzoekenden alleen maar groeit."
Den Akker ziet maar één oplossing: bouwen, bouwen, bouwen. "Het is dan ook cruciaal dat er voldoende wordt geïnvesteerd in doorstroming op de woningmarkt en in de woningvoorraad, onder meer door nieuwbouw in een betaalbare prijsklasse te stimuleren."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.