RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Slimme verkeerslichten om de tuin geleid door beveiligingsonderzoekers


PROVINCIE UTRECHT - Zogenoemde slimme verkeerslichten blijken niet zo slim te zijn als gedacht. Het is Nederlandse beveiligingsonderzoekers gelukt de slimme stoplichten om de tuin te leiden. De onderzoekers presenteren hun studie vandaag op beveiligingsbijeenkomst Def Con. De presentatie staat nu al online.

Slimme verkeerslichten krijgen hun informatie naast de traditionele lus in het asfalt ook doorgestuurd vanuit bijvoorbeeld apps. Zo weet het verkeerslicht het als er verkeer aankomt, en moet onnodig voor rood staan zoveel mogelijk worden voorkomen.

Maar de beveiliging bij de verkeerslichten is niet op orde. Wesley Neelen van beveiligingsbedrijf Zolder kon zich van een afstand voordoen als een fietser die op het stoplicht af kwam rijden. Hij wist ook onbeperkt niet-bestaande fietsers naar het kruispunt te sturen wat gevolgen had voor hoe lang het licht op rood bleef staan. Neelen: "Bij de stoplichten die wij onderzochten, controleerde niemand of je bent wie je zegt dat je bent."


De makers van de verkeerslichten zijn ingelicht en beloven beterschap.In de provincie Utrecht staan een handjevol slimme verkeerslichten. De eerste vier werden in 2018 in Soest geplaatst. En ook op de N201 in Mijdrecht, in Utrecht, en rondom Amersfoort staan de slimme verkeerlichten. In Mijdrecht werd in 2019 een proef met de lichten gestart.

Proef met slimme verkeerslichten in Mijdrecht


Uiteindelijk moeten in heel Nederland 1200 kruispunten een verkeerslicht krijgen dat is aangesloten op het internet.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -