Studentenvakbond geschrokken van plan voor schrappen introtijd: 'Houvast voor sociale cohesie'

UIT-dagen in 2018.
UIT-dagen in 2018. © Utrechtse Introductie Tijd
UTRECHT - Het zat er misschien een beetje aan te komen, maar toch zijn ze bij de Landelijke Studentenvakbond in Utrecht 'erg geschrokken' van het nieuws dat de studentenintroductiedagen mogelijk worden afgelast. Vicevoorzitter Freya Chiappino: "Zo'n introductieweek is toch de houvast voor de sociale cohesie."
Volgens Chiappino zijn de introductiedagen belangrijk voor jonge studenten in een vreemde stad. "Als je van de middelbare school komt, en je kent de stad niet, en je weet dat je een grote studieschuld krijgt, en je weet dat je onderwijs grotendeels digitaal gaat zijn, dan is zo'n introductieweek toch de houvast voor de sociale cohesie. Het zorgt voor binding voor de rest van de studietijd."
Freya Chiappino (LSvB) over schrappen introductietijd
RTL Nieuws meldde gisteren dat volgens Haagse bronnen de introductieweken worden geschrapt. Het kabinet zou het risico te groot vinden dat de evenementen voor nieuwe studenten zouden leiden tot meer coronabesmettingen. Vandaag zal blijken of het nieuwsprogramma het bij het rechte eind heeft. Vanmiddag is er een vergadering met onder anderen minister De Jonge en premier Rutte. Vanavond om 19.00 uur is er een persconferentie over het oplopende aantal coronabesmettingen.
Bij de vakbond voor studenten konden ze het nieuws vanochtend nog nauwelijks geloven. "We moeten eerst verwerken dat dit gebeurt en de persconferentie afwachten om te horen uit de mond van Mark Rutte dat het niet doorgaat."
Een verbod op de introductiedagen zou betrekking hebben op de evenementen waar mensen elkaar fysiek ontmoeten. Veel van die evenementen waren al omgezet in digitale varianten. Die kunnen doorgaan. Toch wil Chiappino, als het verbod doorgaat, een alternatief. "Als dit niet doorgaat, moet er voor de eerstejaarsstudenten wel echt een zachte landing worden bedacht. We kunnen het allemaal eens zijn dat een digitale ontmoeting ontzettend verschilt van een fysieke ontmoeting."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.