Biogascentrale Bunschoten blijft open tot behandeling rechtbank

© RTV Utrecht / Jordi de Jong
BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - De biogascentrale in Bunschoten blijft voorlopig open. Dat heeft de rechtbank Midden-Nederland bepaald. A. van de Groep en Zonen B.V., zoals het bedrijf voluit heet, diende een verzoek in om een voorlopige voorziening te treffen tegen het definitieve sluitingsbesluit van de provincie eind juni.
Volgens de provincie bestaat "een ernstig gevaar dat het betreffende bedrijf de vergunningen zal gebruiken om geld afkomstig van strafbare feiten te investeren, of strafbare feiten te plegen". Tegen het bedrijf loopt een strafrechtelijke procedure. De provincie kan vanwege geheimhoudingsplicht niet zeggen waar het bedrijf precies van verdacht wordt, maar vermoedelijk gaat het om een grote fraudezaak omtrent illegale meststoffenhandel waar het bedrijf al langer in verwikkeld is.
De biosgascentrale heeft het besluit van de provincie om het bedrijf te sluiten aangevochten. Volgens de rechtbank is er onvoldoende tijd geweest om het verzoek van de centrale te behandelen. "Vanwege het spoedeisend belang van het bedrijf om sluiting te voorkomen, heeft de rechtbank nu zonder zitting uitspraak gedaan", schrijft de provincie.
Daarmee blijven de verstrekte omgevingsvergunningen voorlopig gelden en mag het bedrijf haar deuren nog even open houden. Dat geldt in ieder geval tot de reguliere behandeling van de zaak, waarvan de datum binnenkort bekend wordt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.