'Gemaskerde moordenaar' de Grauwe Klauwier zit in Leersum, boswachter houdt vogelaars op afstand

LEUSDEN - Er sluipt een gemaskerde moordenaar rond op het Leersumse Veld die zijn slachtoffers spietst op doornen. En zoals past bij iemand met zulke sinistere gewoontes, zit hij goed verstopt. Dat wil de lokale boswachter zo houden. Want deze 'moordenaar' is de Grauwe Klauwier, een bijzondere vogel. En enthousiaste vogelaars dreigen nu het diertje te verjagen.
De Grauwe Klauwier
De Grauwe Klauwier © LubosHouska, Pixabay
Boswachter Corien Koreman is ondanks de morbide wijze waarop de Grauwe Klawier aan zijn eten komt (hij spietst kleine dieren op doornen en takjes om ze later op te eten) maar wat blij met de bezoeker. Die blijft meestal in het noordoosten van het land. Door de natuur op de Utrechtse Heuvelrug aan te pakken, is er nu een koppeltje met vijf kleintjes. "We hebben het areaal heide vergroot en daardoor voelt die vogel zich thuis en heeft ie zich hier gevestigd en dat is wel echt een succesje."
Boswachter Corien Koreman
Boswachter Corien Koreman © RTV Utrecht
Koreman zit dan ook niet in haar maag met de twijfelachtige tafelmanieren van de grijs met bruine vogel met het kenmerkende masker. "Voor een groot deel is ie afhankelijk van insecten. Maar hij vangt ook kleine zoogdieren, veldmuisjes, jonge zwakke vogeltjes of reptielen, en die spietst hij op een punt van prikkeldraad of doornenstruiken. De één noemt het horror, ik noem het slim."
Boswachter: "De één noemt het horror, ik noem het slim."
Dat er nu zeven Grauwe Klauwieren op de Utrechtse Heuvelrug zitten, is dus reden voor vreugde bij vogelaars. Maar juist die dreigen nu de vogel weg te jagen. Koreman moest zelfs hekken neerzetten: "De mensen het dichtst bij de natuur zorgen soms voor de meeste verstoring. Dat doen ze niet expres maar ze willen graag een mooie foto maken of hem zien of horen en dan hebben ze toch de neiging de bordjes te negeren en dat vind ik dan weer een beetje jammer."
Een bord moet de Grauwe Klauwier beschermen
Een bord moet de Grauwe Klauwier beschermen © RTV Utrecht
Want de vogels hebben hun rust nodig. Binnenkort vertrekt de familie namelijk naar het zuiden van Afrika. En voor die tocht van meer dan 10.000 kilometer gaan ze al hun kracht nodig hebben. Koreman: "Daar moeten ze energie voor hebben. En als ze iedere keer energie verspillen omdat ze verstoord worden en weg moeten vliegen: dat willen we liever niet."
Boswachter blij met Grauwe Klauwier in Leersum

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.