Elf jaar geëist tegen Freddie V. voor doodsteken van Diana Orie in Leusden

Archief.
Archief. © RTV Utrecht / Timo Anceaux
LEUSDEN/AMERSFOORT - Het Openbaar Ministerie eist 11 jaar cel tegen Freddie V. uit Amersfoort. Hij stak op 26 maart in Leusden zijn vriendin Diana Orie dood. Hij belde daarna zelf de politie en bekende achteraf meteen.
De 46-jarige Diana werd op 26 maart door een buurvrouw hevig bloedend aangetroffen in de gang van het appartementencomplex waar zij woonde. Er werd een traumahelikopter opgeroepen voor medische bijstand, maar dat mocht niet meer baten. De vrouw bezweek diezelfde dag nog in het ziekenhuis.
V. en Orie hadden een relatie maar woonden niet samen in het tot appartementencomplex omgebouwde kantoorgebouw in Leusden waar Orie om het leven kwam. Freddie woonde in de wijk Soesterkwartier in Amersfoort. Voorafgaand aan het steekincident hadden hij en Orie ruzie over geld. Volgens hem had hij geld tegoed van zijn vriendin omdat hij haar in zijn auto had vervoerd. Toen ze dat niet wilde geven, probeerde hij twee keer te pinnen met haar bankpassen maar dat mislukte.
Na de mislukte pinpogingen haalde V. het huis van Orie overhoop in een zoektocht naar geld. Volgens hem had Orie plotseling een mes in haar hand had en maakte ze een steekbeweging. Hij pakte het mes daarna af en stak haar drie keer. Vervolgens belde hij de politie en bekende hij direct.
Het Openbaar Ministerie wilde V. eerst vervolgen voor moord, maar stelde dat uiteindelijk toch bij naar doodslag. Dat scheelt erg in de strafmaat. De maximumstraf voor moord is 30 jaar en voor doodslag 15.
Een oom van Orie legde vandaag een slachtofferverklaring af. Hij vertelde hoe zinloos het overlijden van Diana voelt. Hij richtte zich direct op de verdachte en herinnerde hem eraan dat ze drie maanden voor de moord nog samen het nieuwe appartement van Diana opknapten. "Ze heeft er maar heel kort van kunnen genieten."
Over twee weken doet de rechter uitspraak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.