Recycling in de kunst: schroot wordt omgetoverd tot een struisvogel

VEENENDAAL - Ze gaan niet naar een winkel voor kunstenaarsbenodigdheden maar naar een recycle bedrijf voor metaal in Rhenen. Suzanne Visscher en Pieter van Slooten maken kunstwerken van metaal en gaan daar struinen als ze weer wat spullen nodig hebben.
Het project waar ze nu aan werken is een levensgrote struisvogel. Suzanne: "De poten staan al, we zoeken nu heupen en ribben." Pieter: "En dan kijken we naar iets dat we kunnen gebruiken als veren."
Op zoek naar heupen en veren voor een struisvogel van metaal
Op zoek naar heupen en veren voor een struisvogel van metaal © RTV Utrecht / Boukje Jansen van Galen
In hun atelier in Veenendaal begint het echte werk. De maskers worden opgezet en het lassen begint. Het maken van de struisvogel is voor Pieter en Suzanne niet alleen een creatief proces, er komt ook veel techniek bij kijken, zoals slijpen en kloppen om het in de goede vorm te krijgen. En er zijn flink wat spierballen voor nodig om het metaal te buigen. Suzanne heeft echt een passie voor het oude metaal: "Ik denk dat ik al meer dan 20 jaar oud ijzer verzamel. Ik kruip ook in containers. Ik kan niet voorbij een container lopen zonder erin te kijken."
Zonder spierballen geen kunst
Zonder spierballen geen kunst © RTV Utrecht / Boukje Jansen van Galen
De struisvogel is niet het eerste dier dat Pieter en Suzanne gemaakt hebben. Hun tuin in Rhenen staat er vol mee, en ze zijn inmiddels op allerlei plekken in en buitenland te vinden. De natuur is een eindeloze inspiratiebron. Suzanne: "We hebben een enorme slak gemaakt. We hebben heel veel slakken in de tuin en die hadden we op een tafel gezet. We hebben heel lang zitten kijken, hoe beweegt nou zo'n slak. Dat is heel erg leerzaam."
De poort naar het atelier in Veenendaal staat heel vaak open. Iedereen is dan welkom.
Kunst maken van de schroothoop

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.