RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Ratelende wielen onder de boerenwagens van Toon

1/4
EEMNES - Zeker zeven antieke boerenwagens zijn te bewonderen in Eemnes. Wagenmaker Toon Wortel kwam er als jongen al mee in contact en raakte er verslingerd aan. Toon: "Dat mooie houtsnijwerk dat in de wagens zat vond ik zo mooi dat ik ben begonnen om het na te maken."Later werd ik timmerman, smid, technisch tekenaar en schilder, want al die vaardigheden heb je nodig bij het maken van zo'n wagen."

 Toon in zijn werkplaats in Eemnes. Toon in zijn werkplaats in Eemnes. | Foto: RTV Utrecht/Nathalie Ringrose

Ik ging een wagen nabouwen om te voelen wat die wagenmaker voelde"
Toon Wortel

Boerenwagens waren tot het begin 19e eeuw nog volop in gebruik totdat de tractor zijn intrede deed. De boeren stapten de moderne tijd in en de wagens werden afgedankt. Vader Wortel kon dat niet aanzien en redde deze prachtige wagens van de sloop. Als jochie mocht Toon zijn vader helpen met het restaureren van het fraaie houtsnijwerk. Maar dat was niet uitdagend genoeg en Toon besloot zelf een wagen te bouwen.

Inmiddels is hij met de zevende bezig. De mooiste wagens komen uit het rivierengebied,die zijn wat chiquer dan een wagen die alleen voor de oogst gebruikt werd. "De wagens uit Eemnes hebben niet van die mooie versieringen. Die zagen er wat lomper uit zonder opsmuk", zegt Toon.

 Deze mooi versierde wagens werden gebruikt voor plezier of officiele ritten en niet voor op het land. Deze mooi versierde wagens werden gebruikt voor plezier of officiele ritten en niet voor op het land. | Foto: RTV Utrecht

Zijn hele leven staat in het teken van de wagens. Samen met zijn paard Fred deed Toon jarenlang mee aan tourtochten en jaarlijkse feestdagen in Eemnes en met het ringsteken. Mensen die bij hem in de wagen meerijden vinden het geweldig. Toon: "Maar het veert niet h, je moet wel op een kussentje zitten. Maar het geratel van die wielen is een prachtig geluid!"

Een van de wagens heeft Toon in het klein exact nagemaakt. "Als ik ooit naar een bejaardenhuis moet dan kan ik deze kleine in iedergeval meenemen."

Wagenmaker Toon Wortel


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -