RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

'Instagram-fotogaaf' Sven weet als geen ander: 'Utrecht is een vakantie waard!'


UTRECHT - Sven kijkt om zich heen, stelt scherp, zakt nog wat door zijn knien, en dan... Klik, klik, klik. "Jaaa, dit is wel echt heel mooi!" De Utrechtse binnenstad ligt er nog rustig bij op deze zomerse ochtend. Maar Sven Geerdes (29) stap vlot door, ondertussen om zich heen kijken, op zoek naar de mooiste details. Hij is de man achter het bekende Instagram-account Utrecht Alive.

 En van Sven's foto's van de afgelopen tijd. En van Sven's foto's van de afgelopen tijd. | Foto: Sven Geerdes (Utrecht Alive)

Al meer dan drie jaar post hij zo'n drie keer per week een gloedvolle foto van de meest pittoreske hoekjes en steegjes van de Domstad. Dat leverde hem tot nu toe ruim 40.000 volgers en een voorpagina van het Lonely Planet-magazine op.

Zelf zo'n plaatje van je eigen stad maken? Kijk hier hoe Sven dat doet.


De foto's die Sven plaatst zijn geen gemiddelde hap-snap-shots. Er zit uren werk in. "Een foto heb ik dan wel redelijk snel gemaakt, mits de compositie en het licht een beetje klopt. Daarna komt de nabewerking, dan ben ik vaak veel langer mee bezig." De kleuren die dan naar voren komen zijn essentieel voor Svens stijl. "Daarmee kun je een bepaalde sfeer benadrukken."

 't Oude Pothuys door de lens van Sven. 't Oude Pothuys door de lens van Sven. | Foto: Sven Geerdes (Utrecht Alive)

Hij moet wat lachen als hij 'professioneel fotograaf' wordt genoemd. "Kijk, wat de n een mooie foto vindt, vindt de ander verschrikkelijk. Aan 'professioneel' hangt altijd zo'n kwaliteitslabel."

Daarom omschrijft hij zichzelf liever als "Instagrammer-fotograaf" en ziet hij zijn stijl meer als een gevoel dat je bij de foto krijgt. Sven: "Het zijn die momenten dat je op het terras zit, ontspannen, langs de gracht, je hoort het water kabbelen... Niet iedereen let op dat moment op het gevoel dat daarbij hoort, maar als je het ziet in een foto, herken je het."

Een beetje afhankelijk van hoe druk hij is met andere opdrachten, probeert Sven toch zo'n drie of vier keer per week op pad te gaan. "Vaak met een muziekje op, beetje rondlopen. Je komt altijd wel iets moois tegen."

 De binnenstad in de winter. De binnenstad in de winter. | Foto: Sven Geerdes (Utrecht Alive)

Zijn foto's zijn vaak genomen vlak na zonsopgang of net voor zonsondergang. "De golden hour, noem je dat." Misschien dat Svens foto's er daarom altijd uitzien alsof ze op vakantie zijn gemaakt, ergens in een Mediterraans land.

"Dat hoor ik wel vaker, 'wat een Franse uitstraling heeft de Mariaplaats op deze foto'. Maar dat is een associatie. Dus misschien moeten we wel meer genieten van onze eigen stad, met diezelfde ontspannen mindset."

 De Oudegracht op een zomerse dag. De Oudegracht op een zomerse dag. | Foto: Sven Geerdes (Utrecht Alive)

Iedereen die de komende weken nog vrij is maar niet op vakantie gaat, hoeft dus niet te treuren, vindt Sven. "Er is van alles te zien in Utrecht, er zijn zo veel details. Bloemen, authentieke lantaarnpalen, een bakfiets. Het is net alsof je een klein buurtje binnenloopt."

Daar moet je alleen "even" oog voor ontwikkelen, weet hij. "Het is heel makkelijk om te vergeten in wat voor prachtige stad je woont. Maar Utrecht is zeker een vakantie waard!"


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -