Geen alcohol en anderhalve meter afstand: introductieweken mogen toch doorgaan

Zo druk zal het dit jaar niet zijn
Zo druk zal het dit jaar niet zijn © Utrechtse Introductie Tijd
PROVINCIE UTRECHT - De introductieweken voor nieuwe studenten op universiteiten en hogescholen mogen toch doorgaan. Wel moeten de organisatoren zich aan bepaalde beperkingen houden. Dat heeft het kabinet vanavond bekendgemaakt.
Gisteren leek het erop dat de introductieweken helemaal verboden zouden worden, maar daar is het kabinet van teruggekomen. Het kabinet wil wel dat de activiteiten zo veel mogelijk online gebeuren. Fysieke activiteiten zijn alleen toegestaan als ze echt met de studie te maken hebben. Alcohol is verboden en alle activiteiten moeten om 22.00 uur afgelopen zijn.
Jean-Paul Matser van de Utrechtse Introductie Tijd (UIT) is enerzijds blij dat er tenminste nog iets mag rond de introductie, maar hij denkt dat het voor de partijen die daarbij betrokken zijn wel moeilijk wordt. ''Voor veel verenigingen zal het zoeken worden hoe ze activiteiten gaan organiseren de komende tijd. Studenten zullen wel een beetje de binding met de stad gaan missen''

Dankzij groepsapp toch UIT

Voor UIT betekenen de maatregelen verder weinig: de activiteiten zouden toch al digitaal gehouden worden. Vanochtend werd de 21-jarige Rachel Goes uit Houten toegevoegd aan de appgroep met de andere leden en begeleiders van haar UIT-groepje. Het is de officieuze start van de UIT-periode. De studenten in spé leren elkaar al voorzichtig kennen en de eerste plannen worden er gesmeed.
Rachel gaat commerciële economie studeren aan de Hogeschool Utrecht. De UIT is voor haar de plek waar ze alvast mensen leert kennen. "Zo kan je makkelijker beginnen aan je opleiding", vertelt ze. "Ik wil vooral gewoon een leuke tijd hebben tijdens de UIT en natuurlijk horen van studenten die nu studeren horen hoe ze de stad beleven. Die kennen net de leuke plekjes voor studenten."
Het is wel de vraag hoe haar eerste studieweken eruit komen te zien. "Je weet ook niet hoeveel je straks naar school gaat. Maar ja, iedereen heeft ermee te maken. Gewoon doorgaan en zien wat er gaat gebeuren."
Gelukkig biedt de appgroep uitkomst, zo kan ze toch nog afspreken met haar introductieclub. "Het is alsnog een tijd waarin je nieuwe mensen leert kennen, ongeacht de omstandigheden. Het is toch een nieuwe fase van je leven, dus ik heb er toch zin in.''
De overige maatregelen uit de persconferentie:
-Burgemeesters krijgen verdergaande bevoegdheden om lokale maatregelen te nemen zoals een mondkapjesplicht of sluiting van winkels.
-Voetbalwedstrijden met publiek worden waar nodig verboden.
-Het geven van naam en contactgegevens worden verplicht bij horecabezoek.
-De test op Schiphol voor reizigers uit risicolanden wordt niet verplicht, maar er wordt strenger toegezien of mensen zich aan de verplichte quarantaine houden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.