Rosenmöller: OMT moet voor heropening van scholen met advies over ventilatie komen

Online les op middelbare school in Zeist.
Online les op middelbare school in Zeist. © RTV Utrecht / Jordi de Jong
UTRECHT/PROVINCIE UTRECHT - Het is nu nog vakantie, maar de heropening van de scholen komt elke dag een stukje dichterbij. En er is nog steeds geen duidelijkheid over de correcte manier om een klaslokaal te ventileren om de verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk tegen te gaan. Paul Rosenmöller, voorzitter van de raad voor het voortgezet onderwijs, trekt daarom aan de bel.
De dag nadat het kabinet in een persconferentie vooral is ingegaan op de situatie in de horeca en de studentenintroductiedagen, wil Paul Rösenmoller het hebben over een onderwerp dat niet ter sprake kwam. Want kan het coronavirus zich door middel van kleine druppeltjes via bijvoorbeeld de ventilatie van gebouwen verspreiden?
Het is al jaren niet goed genoeg.
Paul Rosenmöller, voorzitter VO-raad over ventilatie scholen
Als dat zo is, heeft Nederland bij de heropening van de scholen namelijk een probleem, aldus Rösenmoller. De ventilatie is daar volgens hem vaak belabberd. "Het is al jaren niet goed genoeg. En in het basisonderwijs is het binnenklimaat nog minder goed dan op de middelbare scholen omdat die gebouwen ouder zijn. Daar is al jaren discussie over."
Rosenmöller hoort onder zijn achterban dan ook gemor. "Dit leidt tot zorgen bij leerlingen, bij ouders en bij onderwijspersoneel. Laat het OMT een advies uitbrengen." Zijn vraag is eenvoudig: "Hoe gaan we straks om met die ventilatie op die scholen? Want die zou in verpleeghuizen hebben bijgedragen aan de verspreiding van virussen."
Paul Rosenmöller wil advies OMT over ventilatie scholen
En er is een beetje haast bij want in het noorden gaan de scholen over twee weken weer open en Midden-Nederland volgt twee weken later. Rosenmöller: "En dan kan je nog ventileren met open ramen. In september kan dat nog wel. Maar in de herfst en de winter wordt dat moeilijker."
De VO-raad wil daarom voor het begin van het schooljaar een advies van het Outbreak Management Team, het RIVM en het kabinet over de beste manier om schoolgebouwen van frisse lucht te voorzien. Eén opsteker: Rösenmoller heeft er vertrouwen in dat het advies voor die tijd binnen is. "Er gaat volgende week zeker meer informatie over komen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.