Zomer in Utrecht: Ivo, Martin en hond Tommy trekken deze vakantie bekijks op de grachten

UTRECHT - Utrecht op een andere manier leren kennen, dat doen Ivo Hindriks en Martin Weenink samen met hun hond Tommy deze zomervakantie. Met z'n drieën stappen ze geregeld in de kajak om de stad vanaf het water te bewonderen. Dit hadden ze niet bedacht een paar maanden geleden, maar nu ze de zomerse dagen op deze manier vullen bevalt het eigenlijk hartstikke goed.
Ivo en Martin kajakken met hun hond Tommy door Utrecht
Ivo en Martin kajakken met hun hond Tommy door Utrecht © Robert Oosterbroek
Als de twee rode kajaks tevoorschijn komen weet labradoodle Tommy al wat er gaat gebeuren. Ivo en Martin wonen alweer vijf jaar samen in Oudwijk. Martin woonde daarvoor in Amsterdam maar trok graag in bij Ivo die prachtig woont aan de Minstroom. Dit hele smalle riviertje loopt van de Zilveren Schaats naar de singel en is een verborgen parel in de stad.
Ivo en Martin houden van reizen. Gingen ze eerder nog naar Japan, stond dit jaar het Noord-Spaanse Bilbao alweer op de planning. "We hadden ons al flink ingelezen, we wilden graag naar het Guggenheim museum en genieten van de goede wijnen en het heerlijke eten. Maar corona gooide roet in het eten."
Zomer in Utrecht: Ivo, Martin en hond Tommy trekken deze vakantie bekijks op de grachten
Gelukkig hadden Ivo en Martin al snel een alternatief in gedachten. "We hebben twee kajaks liggen en daarmee is het heel lekker varen over de Utrechtse wateren. Toen de lockdown begon was het al heerlijk om na een dag te werken toch even veilig en leuk naar buiten te kunnen. Nu het zomer is, is het helemaal fijn om op het water te zijn."
Voorheen was er alleen een probleem. Tijdens het kajakken moest Tommy thuis blijven. "Totdat we toch maar eens gingen proberen of hij niet mee wilde varen, en dat wilde hij maar al te graag." Als de kajaks gepakt worden begint Tommy al vrolijk te kwispelen.
Tommy zit het liefst bij Martin op de kajak
Tommy zit het liefst bij Martin op de kajak © Robert Oosterbroek
"Tommy heeft wel op een of andere manier een voorkeur ontwikkeld om bij Martin in de kajak te springen", vertelt Ivo lachend. Als ze met z'n drieën de minstroom afvaren komen ze na een paar honderd meter op de singel aan. Ze trekken veel bekijks. "Voorbijgangers proberen Tommy af en toe het water in te lokken, maar hij blijft bijna altijd netjes zitten. Behalve als er een eend voorbij komt, dan kan hij er wel inspringen. Maar ach, dan zit Martin met een natte hond in de kajak."
Tommy is gek op kajakken
Tommy is gek op kajakken © Robert Oosterbroek
Hoewel de twee hopen nog een keer naar Bilbao te gaan, zijn ze ook erg blij met hun zomer in Utrecht. "Het is prachtig om de stad vanaf het water te bekijken, maar ook natuurgebieden als Amelisweerd zijn erg mooi. We kijken ook erg uit naar september, als de singel weer helemaal rond is. Het mooiste stuk is de Nieuwegracht, maar die is gedeeltelijk afgesloten vanwege werkzaamheden. Ook kajakken we regelmatig over de Oudegracht en stoppen dan even om wat te drinken of eten mee te nemen. Het is echt genieten."
DUIC en RTV Utrecht maken deze zomer een serie over thuisblijvers in de stad Utrecht. Vanwege corona kiezen veel mensen ervoor in Nederland te blijven. We zoeken deze Utrechters op: waarom blijven ze in de stad en wat gaan ze deze vakantie doen? De serie wordt gemaakt door Robert Oosterbroek van DUIC en Iris Tasseron van RTV Utrecht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.