Zeldzame zwarte ooievaars in de provincie gespot

© Arjan Boele
OUDEWATER/LOPIK - In de weilanden tussen Oudewater en Lopik hebben vogelaars vijf zwarte ooievaars gespot. "Dat we er zo veel zien, gebeurt zeker niet jaarlijks," zegt vogelaar Arjan Boele.
De zwarte ooievaar gebruikt in tegenstelling tot de gewone 'witte' ooievaar Nederland alleen als tijdelijke verblijfplek en broedt hier niet. De vogels broeden in de bossen in landen als Duitsland, België en Frankrijk en trekken daarna naar Afrika.
Dan klinkt Nederland inderdaad niet als de meest logische plek op die route, geeft Boele toe. "Ze zwerven eerst wat rond en trekken daarna pas door naar het zuiden. Het is niet duidelijk waarom ze dat doen, misschien zijn ze nieuwe broedgebieden aan het ontdekken."
Elk jaar worden er dan ook wel zwarte ooievaars in ons land gezien. Maar dat het er gelijk vijf in de provincie Utrecht zijn, is ook voor Boele uniek. Lang hebben de vogelliefhebbers niet van de zwarte ooievaars kunnen geniet. Volgens Boele zijn de meeste vogels uit de groep inmiddels weer gevlogen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.