Kort nieuws: Eigen ster voor Van Vollenhoven

REGIO - Mr. Pieter van Vollenhoven heeft nu zijn eigen planeet. De Internationale Astronomische Unie heeft een
planetoïde naar hem vernoemd. Het is een rotsachtige planeet, die rond de zon cirkelt in een baan tussen de planeten Mars en Jupiter. Van Vollenhoven is onder meer ambassadeur van het Internationaal Jaar van de Sterrenkunde. Hij is ook voorzitter van de raad van advies van de sterrenwacht in Utrecht.
* In Huizen is woensdagmorgen vroeg een ramkraak gepleegd op een kapsalon. De gebruikte auto is vermoedelijk eerder die nacht gestolen in Utrecht. De daders reden met de zwarte Volvo stationwagen de voorpui van de winkel binnen. Ze gingen er (met onbekende buit) vandoor in de richting Monnickskamp.
* Utrecht steekt een miljoen euro in creatieve projecten in de stad. Acht ton gaat naar de zogenoemde Ceative Xcellerator. Dat is een kenniscentrum dat creativelingen moet helpen om te ondernemen. Het ministerie van Economische zaken steekt nog eens acht ton in dat project. De overige twee ton gaat naar Utrecht Manifest, een stichting die vormgevers ervan moet overtuigen dat design niet alleen kunstzinnig maar ook nuttig moet zijn.
* De gemeente Maarssen is blij met de uitspraak van de rechter rond de hoogspanningsmasten. Volgens de gemeente bewijst de uitspraak dat het zorgvuldig alle procedures heeft gevolgd. Maarssen wil de bestaande masten vervangen en ze een stukje verplaatsen. Bewoners hadden daar bezwaar tegen gemaakt.
* Alle gemeenten in de provincie krijgen een speciaal loket om discriminatie te melden. Dat heeft de provincie besloten. De provincie gaat alle meldingen verder afhandelen. Om het loket te kunnen bemannen krijgen de gemeente geld van de overheid.
* Winkeliers in het centrum van de Amersfoortse wijk Vathorst moeten vooral zelf maatregelen nemen om inbraak te voorkomen. Dat zegt het college in antwoord op vragen van de Burger Partij Amersfoort. Die partij wil dat de gemeente ondermeer cameratoezicht en extra politietoezicht invoert nu het centrum geteisterd wordt door een inbraakgolf. De gemeente is wel van plan een informatiebijeenkomst voor de winkeliers te organiseren.
* De plannen voor het Centrum Noord in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn zijn klaar. In 2011 moet worden gestart met de bouw van de woningen, kantoren, winkels en horeca. In het plan is ook ruimte gegeven voor de 262 meter hoge Belle van Zuylen toren. Voordat de uitvoering van de plannen van start kan gaan volgen nog een aantal inspraakrondes.
* In de grond rond Kamp Amersfoort ligt mogelijk nog het lichaam van een vermiste persoon uit de Tweede Wereldoorlog. De werkgroep Vermiste Personen van het Rode Kruis is een onderzoek begonnen. Een oud-gevangene had de werkgroep getipt. Voorlopig wordt er nog niet gegraven, eerst wil het Rode Kruis meer zekerheid hebben over de aanwijzing.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.