RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Amper coronaboetes voor horeca in de provincie Utrecht

PROVINCIE UTRECHT - Slechts een paar gemeenten in de provincie Utrecht hebben de afgelopen maanden coronaboetes aan de horeca uitgedeeld. Dat blijkt uit een rondgang van RTV Utrecht. Alleen Amersfoort, Utrecht en Zeist deelden elk twee boetes uit.

Cafés en restaurants mochten in juni onder strenge voorwaarden weer open. Zo moet er in de zaken onder meer anderhalve meter afstand van elkaar worden gehouden. Hoewel sommige gemeenten aangeven dat ze de naleving van de regels zien verslappen, leidt dat nog niet tot een boeteregen.

Waarschuwen
Veel gemeenten hanteren dan ook het beleid dat ze eerst waarschuwen. Als dan vervolgens geen verbetering optreedt, wordt alsnog een boete uitgeschreven. Bij het aantal waarschuwingen zijn er grote verschillen tussen de gemeenten te zien.

Zo geeft een woordvoerder van de gemeente Amersfoort aan dat "bijna alle horecagelegenheden" in de stad inmiddels een waarschuwing hebben gehad. Ook Utrecht deelde al 32 waarschuwingen uit. Daarbij ging het onder meer om gasten die niet voldoende afstand van elkaar hielden of gasten die dansten.
Overzicht boetes/waarschuwingen per gemeente:

- Amersfoort: 2 boetes, 'merendeel gewaarschuwd'
- Baarn: 0 boetes, aantal waarschuwingen niet ontvangen
- Bunnik: 0 boetes, 0 waarschuwingen
- Bunschoten: 0 boetes, 2 waarschuwingen
- De Bilt: 0 boetes, 0 waarschuwingen
- De Ronde Venen: 0 boetes, 5 waarschuwingen
- Eemnes: 0 boetes, 0 waarschuwingen
- Houten: 0 boetes, 0 waarschuwingen
- Leusden: 0 boetes, 0 waarschuwingen
- Lopik: 0 boetes, 0 waarschuwingen
- Montfoort: 0 boetes, 'klein aantal waarschuwingen'
- Nieuwegein: 0 boetes, 0 waarschuwingen
- Oudewater: geen antwoord ontvangen
- Renswoude: 0 boetes, 0 waarschuwingen
- Rhenen: 0 boetes, 5 waarschuwingen
- Soest: 0 boetes, 2 waarschuwingen
- Stichtse Vecht: 0 boetes, 0 waarschuwingen
- Utrecht: 2 boetes, 32 waarschuwingen
- Utrechtse Heuvelrug: 0 boetes, 3 waarschuwingen
- Veenendaal: 0 boetes, 4 waarschuwingen (incl. 1 last onder dwangsom)
- Vijfheerenlanden: 0 boetes, 6-10 waarschuwingen
- Wijk bij Duurstede: 0 boetes, 0 waarschuwingen
- Woerden: geen antwoord ontvangen
- Woudenberg: 0 boetes, 0 waarschuwingen
- IJsselstein: 0 boetes, 0 waarschuwingen
- Zeist: 2 boetes, aantal waarschuwingen niet ontvangen

In een groot aantal gemeenten waren er zowel geen boetes als geen waarschuwingen. In Bunnik, De Bilt, Eemnes, Houten, Leusden, Lopik, Nieuwegein, Renswoude, Stichtse Vecht, Wijk bij Duurstede, Woudenberg en IJsselstein werd geen enkele horecahouder officieel of officieus op het matje geroepen.

Zeist
Zeist valt op omdat het als enige kleinere gemeente al twee boetes uitdeelde. Een van die boetes was voor Oud London, waar bezoekers bij een condoleance-bijeenkomst niet voldoende afstand hielden. De eigenaar van deze zaak liet toen weten die boete te zullen aanvechten.

De gemeente zegt streng op de handhaving toe te zien. Tot half juni zijn er vooral gesprekken gevoerd met de horeca. Maar sindsdien ligt de focus op toezicht en handhaving, zegt een woordvoerder van de gemeente.

Amersfoort en Utrecht
Dat er ook in Amersfoort en Utrecht boetes zijn gevallen, wekt minder verbazing aangezien beide steden relatief veel horeca hebben. Beide steden kondigden daarbij recent ook aan strenger te gaan handhaven.

Zo gingen boa's in Amersfoort het afgelopen weekend 27 horecazaken langs. Daarbij kreeg één zaak een boete omdat jongeren veel te dicht op elkaar stonden. Een andere zaak kreeg dat weekend een officiële waarschuwing. Twee andere zaken die de regels onvoldoende naleefden, werden informeel aangesproken.

Ook Utrecht is strenger gaan handhaven. De stad ziet dat mensen steeds minder vaak anderhalve meter afstand houden en heeft ook een dringende oproep aan horecaondernemers gedaan om zich samen met het personeel in te zetten om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

Sneller een boete
Zaken die zich niet aan de regels houden, zullen dan ook vanaf nu sneller een boete krijgen. "Men krijgt een waarschuwing, en, desnoods op dezelfde avond als het na een paar uur niet goed is, gelijk een last onder dwangsom", zei waarnemend burgemeester Peter den Oudsten eerder tegen RTV Utrecht. "En dat is iets dat men gaat merken, vermoed ik."

Of het aantal boetes zo laag blijft, valt nog te bezien. Premier Mark Rutte ging donderdag tijdens zijn persconferentie uitgebreid in op de horeca. Zo kunnen zaken twee weken worden gesloten als er besmettingen zijn geconstateerd en moet bezoekers gevraagd worden of zij zich willen registreren.


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -