Wildcamera legt ongewenste gasten vast in beschermd natuurgebied: 'Mensen moeten natuur met rust laten'

UTRECHT - Op een wildcamera in de bossen rondom Utrecht heeft Staatsbosbeheer wel heel interessante gasten gespot. Op Twitter toont de boswachter beelden van vossen, een ree en een buizerd. Maar ook meerdere keren een paar benen die de camera voorbij lopen. En dat is in het rustgebied voor dieren niet de bedoeling.
Boswachter Kaj Kalkman wordt moedeloos van wandelaars in kwetsbaar natuurgebied
Tineke Harlaar van Staatsbosbeheer vertelt dat het vaker voorkomt "Ik ga er vanuit dat de meeste mensen gewoon nieuwsgierig zijn, maar bewust of onbewust verstoren ze het gebied." Het gaat om rustplekken voor verschillende dieren waar geen mensen mogen komen.
In twee weken tijd zijn er zeven mensen in het verboden gebied geweest
In twee weken tijd zijn er zeven mensen in het verboden gebied geweest © Staatsbosbeheer
"We hebben voldoende plekken voor mountainbikers, fietsers en wandelaars, dus mensen moeten sommige plekken met rust laten", zegt de boswachter. Maar liefst zeven mensen betreden in de twee weken dat de camera er hangt, het kwetsbare natuurgebied.
Volgens de boswachters zitten er overal in de natuur rondom de stad Utrecht veel dieren
Volgens de boswachters zitten er overal in de natuur rondom de stad Utrecht veel dieren © Staatsbosbeheer

Waarschuwingsborden

Er zijn borden die aangeven dat je alleen op de paden mag komen en soms zijn de gebieden afgesloten door hekken. Als je de regels overtreedt en toch in het gebied gaat wandelen, riskeer je een boete. "Er zijn altijd mensen die denken, ik betaal die boete wel, ik ga mijn eigen gang en dat is de verkeerde mentaliteit", aldus Harlaar.
De boete is rond de honderd euro, maar als je deze boete vaker krijgt dan kan deze na een aantal keren wel verdubbeld worden.
Boswachter Harlaar ziet een toename van mensen die de regels overtreden sinds de corona-maatregelen. "Mensen werken meer thuis en hebben behoefte aan frisse lucht. Dus er is een verhoogd gebruik van de natuurgebieden. Daardoor zien we ook veel meer afval en mensen laten vaker de hond los. Als er meer mensen zijn, dan gebeuren er ook vaker dingen die niet de bedoeling zijn."
Sinds de corona-maatregelen gelden zien de boswachters een toename in het afval in de natuurgebieden
Sinds de corona-maatregelen gelden zien de boswachters een toename in het afval in de natuurgebieden © RTV Utrecht / Caroline Geijsman
Waar de nachtcamera precies heeft gestaan wil Harlaar niet vertellen. Ze is bang dat het alsnog mensen naar het gebied trekt. "Er zijn op heel veel plekken dieren, en niet veel mensen weten dat. Maar je moet de natuur wel de rust geven."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.