RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Brandveiligheid Stadsbaantunnel aangepakt, verkeer moet twee maanden omrijden

1/5
UTRECHT - De Stadsbaantunnel in Leidsche Rijn is vanaf vandaag voor twee maanden afgesloten. De tunnel voldoet momenteel niet aan de brandveiligheidseisen en gaat daarom voor langere tijd op slot.

De klus duurt weken, en dat is langer dan de gemeente Utrecht in eerste instantie had gepland. De twee aannemers die het werk gaan doen kunnen, mede door het coronavirus, niet tegelijk aan de slag.

Brandveiligheid Stadsbaantunnel aangepakt, verkeer moet twee maanden omrijden


De komende tijd wordt de tunnel gestript om brandwerende platen te kunnen plaatsen. Met die beplatingen kan de tunnel langer dan twee uur tegen een extreem hete brand zonder dat er instortingsgevaar ontstaat.

Veiligheid op orde
Volgens projectleider Kees van Leeuwen is ondanks deze werkzaamheden de brandveiligheid nooit in het geding geweest de afgelopen jaren. "De tunnel is zeker veilig. De vluchtroutes voldeden altijd al aan de norm", aldus Van Leeuwen.

 Volgens projectleider Kees van Leeuwen (r) is de tunnel niet onveilig Volgens projectleider Kees van Leeuwen (r) is de tunnel niet onveilig | Foto: RTV Utrecht / Robert Jan Booij

De werkzaamheden zijn vooral om de schade te beperken bij een extreme brand, zoals wanneer er bijvoorbeeld een tankwagen met brandbare stoffen crasht. "De schades die dan ontstaan die willen we niet", zo zegt de projectleider. De brandwerende platen zorgen er voor dat de tunnel dan niet voor meerdere maanden ("misschien wel jaren") op slot hoeft om te herstellen.

"De kans is klein dat zoiets gebeurt, maar die is niet nul. Daarom willen we hiermee ons op zo'n scenario voorbereiden en uitsluiten."

Projectleider Kees van Leeuwen over de werkzaamheden aan de tunnel


Wéér omrijden
Het autoverkeer zal door de werkzaamheden de komende tijd moeten omrijden. Dat is niet voor het eerst. De tunnel, die sinds 2015 in gebruik is genomen, heeft de afgelopen jaren meerdere keren last gehad van storingen, schades en brandveiligheidsonderzoeken. Ook was er sprake van lekkage en kwam er door bevriezing een stuk beton naar beneden zetten.

De projectleider erkent dat de tunnel vaak dicht is geweest de afgelopen tijd, maar kan verzekeren dat brandveiligheid de komende jaren niet meer de oorzaak zal zijn van toekomstige afsluitingen.

Op maandag 5 oktober moeten de werkzaamheden zijn afgerond en is de tunnel weer open.

Verslaggever Robert Jan Booij was vanmorgen in de Stadsbaantunnel waar gestart werd met de werkzaamheden


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -