Vitens vreest wegvallen waterdruk door extreem verbruik: 'Iedereen moet nu meehelpen'

© Giani, Stock Exchange
PROVINCIE UTRECHT - Drinkwaterbedrijf Vitens waarschuwt dat de waterdruk in de loop van de avond sterk zal verminderen of helemaal zal wegvallen, als er niet meteen minder drinkwater wordt verbruikt. Het bedrijf wil dat de klanten stoppen met tuinen sproeien, zwembadjes vullen en auto's wassen. Daarnaast moet iedereen kort douchen en alleen 's nachts de wasmachine inschakelen.
Vitens voorziet 5,8 miljoen huishoudens in vijf provincies van drinkwater, waaronder ook Utrecht. De waarschuwing geldt voor het hele gebied, maar vooral voor de provincies Gelderland en Overijssel. Daar is door het toerisme in de zomervakantie het waterverbruik sterk toegenomen.
Sinds donderdag, de eerste warme dag, wordt er 30 tot 50 procent meer drinkwater verbruikt, zegt het bedrijf. Gewoonlijk is 1 miljard liter water per dag voldoende om iedereen van drinkwater te voorzien, maar zaterdag was al 1,3 tot 1,5 miljard liter nodig.
"Onze waterreservoirs raken daardoor te snel leeg. Dan zit er niets anders op dan de druk in de leidingen verlagen. Op sommige plekken kan het gevolg daarvan zijn dat er geen water meer uit de kraan komt."
"We houden de situatie van uur tot uur in de gaten. Iedereen moet nu meehelpen om drinkwaterproblemen te voorkomen, zeker nu het nog dagenlang tropisch warm blijft", zegt een woordvoerder van Vitens.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.