Zestien meldingen huiselijk geweld met codewoord 'masker 19'

© ANP
PROVINCIE UTRECHT - Het codewoord masker 19 dat slachtoffers van huiselijk geweld kunnen gebruiken om hulp te vragen heeft in twee maanden zestien meldingen opgeleverd. Dat laat een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid weten aan Shownieuws.
Sinds 1 mei kunnen slachtoffers van huiselijk geweld zich bij een balie van een apotheek melden als ze hulp nodig hebben. Als iemand bij de apothekersbalie het codewoord gebruikt, brengt de apotheker hem of haar in contact met hulpverleners.
Vanuit het Landelijk Netwerk Veilig Thuis worden geen registraties bijgehouden over meldingen van het codewoord. Wel heeft de organisatie aan verschillende Veilig Thuis-organisaties gevraagd of er meldingen van het codewoord binnen waren gekomen. Dat waren er tot 1 juli zestien.
"De verwachting bij het invoeren van de maatregel was niet dat het tot een grote hoeveelheid meldingen via de apotheek zou leiden. Het betreft een laatste redmiddel voor hulp voor slachtoffers die zich niet op reguliere wijze kunnen melden bij Veilig Thuis. Op basis van deze getallen zien we dat het codewoord voor een kleine groep slachtoffers een effectief middel is om laagdrempelig een melding van huiselijk geweld te doen," zegt een woordvoerder van het ministerie.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.