RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Voor instappen wordt weer mogelijk, bussen krijgen kuchschermen


PROVINCIE UTRECHT - Het is binnenkort weer mogelijk om voor in de bus en tram in te stappen. Dat maakt OV-NL, de branchevereniging van openbaar vervoerbedrijven, bekend. Door het coronavirus was het tot nu toe alleen mogelijk om achterin in te stappen.

 Binnenkort kunnen mensen weer voor in de bus instappen Binnenkort kunnen mensen weer voor in de bus instappen | Foto: ANP

OV-NL heeft door TNO onderzoek laten uitvoeren waaruit blijkt dat het plaatsen van kuchschermen veiliger is voor de chauffeurs. De schermen houden de verspreiding van het virus via hoest- en niesdruppels goed tegen. Daarnaast neemt ook het risico op besmetting via zeer kleine druppels (aerosolen) af omdat de ventilatie in de bus verbetert.

Zwartrijders
Het voor in kunnen stappen heeft nog meer voordelen. Zo is er meer contact tussen chauffeur en reiziger. De afgelopen maanden nam door de afgenomen controle het aantal zwartrijders behoorlijk toe. Ook konden buschauffeurs niet goed controleren of reizigers het verplichte mondkapje droegen.

Voor visueel gehandicapten betekende de gesloten voordeur ook een extra uitdaging. Zij waren het gewend om voor in te stappen. Daar zijn onder meer speciale zitplekken voor ze en ze konden ook aan de buschauffeur vragen of ze de juiste bus te pakken hadden.

Visueel gehandicapten willen graag voorin in de bus stappen


"Dan moet je dus heel hard roepen: is dit lijn 1 of lijn 3? Dan stap ik uit als ik verkeerd zit en probeer te horen of er een andere bus staat. Dan ga ik daar weer vragen of het de goede is. Het is echt hopeloos", liet de 71-jarige Nel van der Heiden eerder in een reportage van RTV Utrecht weten.

Looprichting
Pedro Peters, voorzitter van OV-NL is blij dat er straks weer voorin kan worden ingestapt: "Dit komt zowel de OV-medewerkers als onze reizigers ten goede: zij zijn nu niet meer afhankelijk van één deur voor in- en uitstappen en zullen dus ook beter afstand kunnen bewaren tot andere reizigers. Het is daarmee mogelijk één looprichting te realiseren en de ventilatie in de bus verbetert."

De OV-bedrijven werken al aan de voorbereidingen om zo snel mogelijk tot de plaatsing van de kuchschermen over te kunnen gaan. De OV-bedrijven streven ernaar alle bussen en trams binnen twee maanden van de schermen te voorzien. De eerste bussen rijden naar verwachting begin september met de schermen.


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -