Vissen happen naar adem door hitte, koikarpers dood in Woerden

UTRECHT - Vissen hebben het zwaar. Door de hitte verslechtert de kwaliteit van het water en daalt het peil. Er zit minder zuurstof in en er ontstaan meer algen. De vissen komen daarom naar boven om adem te happen.
Dit fenomeen is onder meer te zien in het Utrechtse Lunetten. In de gracht bij de Hondsrug komen grote vissen naar boven, op zoek naar zuurstof. "Dit gebeurt vaker in de zomer, maar zo erg als nu heb ik het nog niet eerder gezien", vertelt een bewoner.
Vissen in Lunetten.
Vissen in Lunetten. © S. Goedemoed
Waterschap De Stichtse Rijnlanden is inmiddels op de hoogte van de situatie in Lunetten. "We gaan vandaag poolshoogte nemen", aldus een woordvoerder. Het waterschap heeft nog geen meldingen kregen over vissterfte. "Wel krijgen we meldingen van mensen die zich zorgen maken omdat het waterpeil laag is."
Als vissen naar lucht happen door de hitte, wordt gekeken of er water ingelaten kan worden en de doorspoeling kan worden verbeterd. "Maar soms kan dat niet, bijvoorbeeld bij doodlopende sloten."

Koikarpers dood

Dat vissen kunnen sterven bij extreme hitte heeft een hobbyist in Woerden ondervonden. Hij ontdekte dat zijn pas aangelegde vijver niet geschikt was voor koikarpers. Door het warme weer en een te ondiepe vijver hadden de Japanse siervissen zuurstoftekort. Enkele vissen hebben het niet gered, meldt de politie.
Koikarper in Woerden.
Koikarper in Woerden. © Politie Woerden
Medewerkers van de dierenambulance hebben een tijdelijk onderkomen voor de nog levende vissen gevonden. "De eigenaar krijgt de karpers pas weer terug als wij de vijver goedkeuren", aldus de politie.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.