RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Het blijft zweten: hittegolf duurt nog tot en met vrijdag

PROVINCIE UTRECHT - Er komt voorlopig geen einde aan de hittegolf. Weeronline verwacht dat het tot en met vrijdag warm zal blijven. Ook de komende dagen zal de temperatuur oplopen tot ruim boven de 30 graden, met op dinsdag en woensdag opnieuw kans op warmterecords.

Om aan de definitie van een hittegolf te blijven voldoen moet de temperatuur boven de 25 graden blijven. Dat zal de komende dagen vrijwel zeker het geval zijn. Vandaag en morgen loopt het kwik op naar 30-34 graden. Vrijdag is de ergste hitte waarschijnlijk voorbij, maar zal het nog steeds zo'n 25-30 graden zijn. De komende dagen is er wel meer kans op een lokale regen- of onweersbui.

Kans op hittegolf-record is klein
Of het ook in het weekend heet blijft, is nog onduidelijk. In De Bilt is er volgens Weeronline een kans van 70 procent dat de temperatuur boven de 25 graden blijft. In dat geval wordt de officiŽle hittegolf een aantal dagen verlengd. Na het weekend wordt het naar verwachting wat koeler.

De hittegolf begon vorige week woensdag al, maar de kans op een record is klein. De langste officiŽle hittegolf duurde achttien dagen en was in 1975 van 29 juli tot en met 15 augustus. Om van een hittegolf te spreken moet het minimaal vijf dagen 25 graden of warmer zijn, waarvan op minimaal drie dagen de temperatuur 30 graden of hoger is.

Nationaal hitteplan
In de zuidelijke provincies geldt vandaag opnieuw code oranje vanwege de aanhoudende hitte. In Utrecht is code geel van kracht vanwege de hoge temperaturen.

In het hele land is ook nog altijd het Nationaal Hitteplan van het RIVM actief. Dat betekent dat er extra aandacht is voor kwetsbaren. Bijvoorbeeld ouderen en chronisch zieken krijgen bij een Nationaal Hitteplan het advies maatregelen te nemen om de hitte goed te doorstaan.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -