Vuilnismannen bikkelen door in de hitte: 'We moeten wel, anders wordt het een puinhoop'

De vuilnismannen, met op links Brain, midden Bouchacourt en rechts staat Ferres.
De vuilnismannen, met op links Brain, midden Bouchacourt en rechts staat Ferres. © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
UTRECHT - Utrecht heeft te kampen met een hittegolf, en waar iedereen zoveel mogelijk de schaduw en verkoeling opzoekt, moeten vuilnismannen elke dag de straat op om in de volle zon het vuilnis op te halen. Vanaf vandaag beginnen ze een uurtje eerder om de ergste hitte voor te zijn.
Drie vuilnismannen in Oudwijk zijn al sinds zeven uur in touw om het vuilnis in de wijk op te halen. Zo kunnen ze een uurtje eerder naar huis en dat kunnen de mannen wel waarderen met deze temperaturen. Er wordt verder goed voor ze gezorgd, want bij het lossen op de stortplaats in Lage Weide staat een koelbox klaar met koud water.

'We zijn het gewend'

De heren zijn nuchter over het werken in de volle zon. Bouchacourt: "Het zal wel moeten. We zijn het gewend. In de zomer werken we met hitte en 's winters in de kou. We zijn 24/7 aanwezig." Ook collega Ferres vindt het werken in de hitte prima te doen. "Het is soms een beetje heet maar als je genoeg vocht binnenhoudt, komt het wel goed."
Echt moeilijke momenten, waarop de mannen het wel erg heet krijgen, beginnen rond het middaguur rond de klok van één of twee uur. Ferres: "Dan wil je eigenlijk naar huis, maar ja, dan moet je nog door." Een korte broek mag de vuilnisman niet aan vanwege de veiligheid.
Het werk van vuilnismannen wordt doorgaans gerespecteerd. Bij rondvraag op straat wordt de mannen respect toegewuifd. "Het is goed dat ze nog komen", zegt een omstander. "Anders zitten wij met de vuilnis en daar zitten wij niet op te wachten. Ik wist ook dat ze een uurtje eerder kwamen, ik had een briefje in mijn bus gekregen. Dus helemaal goed, hulde!" Een vrouw vertelt hoe haar kinderen altijd uit het raam toekijken als de mannen voorbij komen. "Het is echt fijn dat ze er zijn, het is een hartstikke belangrijk beroep."

Boegeroep

Maar toch ervaren de vuilnismannen soms ook negatieve signalen. "De ene keer word je toegejuicht, de andere keer hoor je boegeroep", vertelt Ferres. Dat komt volgens hem omdat het dan niet volgens het boekje van de bewoners gaat. Bouchacourt: "Soms zijn straten afgezet voor een buurtfeestje. Dan moet je manoeuvreren. Ik heb vaker gezegd tegen mensen dat als ze een buurtfeestje hebben, ze moeten zorgen dat de vuilniszakken op de hoek van de straat komen te staan. Het is anders een beetje vervelend dat je allemaal hoeken moet maken met de wagen. Maar ja, we moeten het wel ophalen, want als het blijft staan krijg je ratten en muizen. Dan wordt het een puinhoop."
Toch kan Bouchacourt het beroep van vuilnisman aanraden. "Ja, zeker! Wij doen ons werk en heel veel mensen hebben respect voor ons en wij ook voor hen. Wij moeten ons werk gewoon goed doen, elke dag."
De mannen hebben niet veel last van de hitte.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.