Het is loeiend warm en daarom mogen de koeien van boer Michiel onder de douche

KOCKENGEN - Je koopt een slang, boort er wat gaatjes in en laat er vervolgens water doorheen lopen: tadaa! De koeiendouche is geboren. Boer Michiel van Zutphen uit Kockengen maakte de constructie om zijn koeien door deze hittegolf te helpen.
"Boven de 20 graden kan een koe al hittestress krijgen", legt Van Zutphen uit. "Dan probeert ie z'n warmte kwijt te raken en begint te hijgen en te puffen." Hittestress is uiteraard vooral vervelend voor de koe, maar ook de boer heeft er geen baat bij. "Een koe met stress geeft minder melk. Als een koe oververhit raakt, kan 'ie zelfs helemaal stoppen met melk geven."
Boer Michiel uit Kockengen zet zijn koeien onder de douche
Dat wil de boer dan ook graag voorkomen, maar de koeien naar buiten doen is niet de oplossing. Daar is het warmer dan in de stal, waar door allerlei maatregelen de temperatuur een aantal graden koeler is dan buiten. En dus wordt gezocht naar een manier om het in de stal nog koeler te maken. Zoals de douche van Van Zutphen. "Ze vinden het heerlijk. Kijk, zegt hij al wijzend naar een van zijn koeien, deze heeft net een douche gehad en ademt weer rustig."
Van Zutphen overweegt ventilatoren te installeren in de stal. "Dit is al het derde jaar achter elkaar dat het zo heet is dus ik denk er wel aan om er in te investeren." Maar voor het zover is, blijft Van Zutphen zijn koeien besproeien. "Dit is nu even de goedkoopste oplossing."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.