RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Advocaten furieus tijdens Marengo-proces: 'Niemand is meer veilig voor dit OM'

VIANEN - Liquidaties en pogingen tot liquidaties. Dat is waar het Marengo-proces om draait; topcrimineel Ridouan T. uit Vianen en zestien van zijn vermeende handlangers staan terecht. Het is een belangrijke en opvallende zaak en het liquidatieproces nam vandaag een nieuwe wending doordat het OM nu ook de advocaten van T. en zijn vermeende handlangers onder vuur neemt.

Ze doen dat door gegevens uit gekraakte PGP-gesprekken te gebruiken. Daaruit zou blijken dat advocaten geheime informatie hebben doorgespeeld en dat die informatie uiteindelijk bij hoofdverdachte Ridouan T. terecht is gekomen. Zo is dat ook gebeurd in de zaak van een medewerker van de spyshop in Nieuwegein. Informatie over Ronald Bakker was nog niet openbaar, alleen het OM en advocaten konden daarover beschikken. Toch werd hij doodgeschoten, omdat men dacht dat Bakker samen zou werken met de politie.


Advocaat
Advocaten reageerden furieus op de beschuldigingen van het OM. Advocaat Christian Flokstra, die een aantal verdachten bijstaat, zei dat het OM nog nooit zo laag gezonken is. Volgens Flokstra kan hij zijn cliŽnten niet goed verdedigen, omdat het belang van het OM boven het belang van de verdachten gaat. "Deze zaaksofficieren zijn losgeslagen. Niemand is meer veilig voor dit OM."

Collega Nico Meijering zegt dat het OM de oorlog heeft verklaard aan de advocaten. Hij zegt dat de informatie van het OM sowieso niet kan kloppen, omdat hij op vakantie was en dus automatisch geen contact kon hebben met zijn cliŽnt: "Het OM ziet dit als bijltjesdag. Ze denken: deze lastposten in toga gaan eraan."

Advocaat Yassine Bouchikhi uit Utrecht bood zelfs aan om zijn toga uit te doen en naast de verdachten te gaan zitten. Verder probeerde hij ook te voorkomen dat het OM zijn verhaal zou doen. Hij vroeg tevergeefs de rechtbank daar een stokje voor te steken.

Bouchikhi zei dat "een emmer stront" over de advocatuur zou worden uitgestort: "Het is volledige laster wat het OM gaat verkondigen. Het is klinkklare onzin. Het hek is van de dam."


Voortgang
De advocaten willen zich tot 27 augustus kunnen beraden op wat hen na de aanval van justitie nu te doen staat. Of dat kan, is onduidelijk. Het proces zelf bevindt zich nog altijd in een voorbereidende fase. Na vandaag, volgen er nog twee dagen met voorbereidende zittingen. De rechtbank hoopt aan het eind van het jaar aan de inhoudelijke behandeling te kunnen beginnen. Die gaat maanden duren, is de verwachting.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -