Opruimactie jonge vrienden (13) blijft niet onopgemerkt: 'Al die positieve reacties geven wel een kick'

Vrienden Levi en Rens ruimden het strandje in Wijk bij Duurstede op.
Vrienden Levi en Rens ruimden het strandje in Wijk bij Duurstede op. © Fleur van Wijnbergen
WIJK BIJ DUURSTEDE - Jongeren die bierblikjes en flesjes gewoon naast zich neergooien op het strandje aan de overkant van de Wijkse Lekoever: de 13-jarige vrienden Levi van Wijnbergen en Rens Feringa hadden er geen goed woord voor over. Ze besloten de prikker en vuilniszak zelf ter hand te nemen. Het initiatief van de jongens blijft niet onopgemerkt. De gemeente Wijk bij Duurstede heeft ze inmiddels uitgenodigd voor een officieel bedankje.
Moeder Fleur van Wijnbergen is trots op haar zoon Levi en zijn vriend Rens. "Gisteren zijn wij ook bij het strandje geweest, ik schrok van de bende die er lag. Ook als je de foto's van de Scheveningse stranden ziet, je schaamt je gewoon de ogen uit je kop."
De jongens kregen dan ook veel positieve reacties op hun opruimactie. "Heel veel tieners gaven ons spontaan geld", vertelt Levi. "Maar als ik eerlijk mag zijn, waren dat soms ook wel tieners die juist zelf hun rotzooi achterlieten. Ik denk dat ze, toen ze ons zagen opruimen, ergens ook wel wisten dat ze dat eigenlijk zelf hoorden te doen."
De familie van Levi ging zondagavond barbecueën, toen ze op de grote hoeveelheid zwerfafval stuitten. "Eerst wilden we de statiegeldflessen ophalen", vertelt Levi. "Uiteindelijk zagen we dat er veel meer flesjes en blikjes lagen dan we in eerste instantie dachten en toen pas beseften we hoeveel rotzooi er eigenlijk echt lag. Toen zijn we dat ook gaan opruimen - omdat we heel erg tegen natuurvervuiling zijn."

Kick

Tientallen vuilniszakken werden door Rens en Levi gevuld, is te zien op een foto die de gemeente Wijk bij Duurstede gisteren op Facebook deelde. Overigens waren niet alle vuilniszakken van de jonge 'opruimhelden', vertelt moeder Fleur. "Die foto bij het pontje, dat is de verzamelplek. Er stonden dus ook andere vuilniszakken bij. Maar ik denk dat zeker 80 procent van die berg van de jongens vandaan kwam. En dan stond er bij alle prullenbakken ook nog een berg."
De jongens kunnen binnenkort een officieel bedankje van de gemeente verwachten. Een klein bedankje van de plaatselijke friettent kregen ze al op het moment van de opruimactie: een verkoelend drankje. "Alle positieve reacties, daar kreeg ik wel een kick van. En het is een fijne gedachte dat je niet de enige bent die er zo over denkt. Misschien dat andere mensen nu zelf ook het idee krijgen om al het afval op te ruimen", besluit Levi.
De jongens verzamelden een flinke berg.
De jongens verzamelden een flinke berg. © Fleur van Wijnbergen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.