Hondenuitlater opgelucht: Niet meer welkom bij Recreatieschap maar nog wel in andere natuurgebieden

Archief.
Archief. © Katrin B., Pixabay
PROVINCIE UTRECHT - Staatsbosbeheer en Utrechts Landschap gooien hondenuitlaatservices een kluif toe: bij hen zijn de bedrijven volgend jaar nog wel gewoon welkom. Recreatieschap Stichtse Groenlanden maakte vandaag bekend vanaf april geen hondenuitlaatservices meer te willen zien in gebieden als de Maarsseveense Plassen, de Vinkeveense Plassen, Middelwaard en de Ruigenhoekse Polder. Maar bij Staatsbosbeheer en Utrechts Landschap mogen ze nog wel komen. "Jammer dat het recreatieschap ermee stopt."
Esther van Driel van hondenuitlaatservice Jolly Dog trekt er elke dag twee keer op uit met een roedel honden. De Utrechtse is niet hard getroffen door het besluit van het recreatieschap, "Er vallen twee uitgaansgebieden af maar daar mocht je toch al niet met meer dan zeven honden lopen en ik loop er meestal met negen." Toch maakt de hondenvriend zich wel een beetje zorgen. "Ik hoop dat Staatsbosbeheer en Utrechts Landschap de overeenkomst wel voortzetten. Anders gaan er een boel over de kop of je krijgt veel zwartwerkers."
Recreatieschap Stichtse Groenlanden is namelijk niet de enige partij die vergunningen aan hondenuitlaatservices verstrekt. De organisatie deed dit samen met Utrechts Landschap en Staatsbosbeheer. 43 hondenuitlaatservices kregen zo een vergunning voor het uitlaten van maximaal 15 honden. Na vijf jaar stopt het recreatieschap nu: het zou te druk worden in de gebieden.

Staatsbosbeheer

Marcel van Dun van Staatsbosbeheer vindt dat spijtig. "Jammer dat het recreatieschap ermee stopt. Het was een samenwerking met drie partijen en zo konden we de vraag een beetje verdelen." Volgens hem blijven de bedrijven welkom maar is er nu wel een wachtlijst voor mensen die een vergunning willen om honden uit te laten. "Bij ons is het vol en dat betekent dat hondenuitlaatservices een ander plekje moeten regelen."

Utrechts Landschap

Ook Utrechts Landschap is voorlopig niet van plan de samenwerking met hondenuitlaatservices op te zeggen. De organisatie is wel in overleg over een nieuwe manier om de activiteit te faciliteren. Woordvoerder Ivor de Baat ziet veel in de samenwerkingen met particuliere grondbezitters. Hij geeft als voorbeeld Landgoed Pijnenburg op de grens van Utrecht en Noord-Holland. "Daar hebben ze een gebied van zes hectare omheind en daar kunnen hondenuitlaatservices tegen betaling gebruik van maken."
Utrechts Landschap ziet wel wat in meer van dit soort samenwerkingen maar verzekert hondenuitlaatservices: "Tot de tijd dat we daar een goede voorziening voor hebben getroffen, zijn wij voornemens om de services aan te blijven bieden."

Zwartwerkers

Esther van Driel is blij dat er een vergunningenbeleid blijft bestaan. Bedrijven moeten hiervoor onder meer een BTW-nummer hebben en aantonen dat werknemers beschikken over diploma's of werkervaring.
Van Driel is bang dat er zonder vergunning veel zwartwerkers zullen ontstaan. Ze stoort zich nu al aan collega's zonder de juiste papieren. "Als mensen die zwartwerker op het terrein zien en die heeft de honden niet onder controle worden de mensen die zich wél aan de regels houden erop aangesproken."
Malafide hondenuitlaters doen zich voor als privébezitters. Van Driel: "Wij zijn daar heel erg op tegen. De mensen die het netjes doen dragen belasting af, hebben veel ervaring en een opleiding, maar mensen denken toch: 'vijf honden voor een tientje, da's toch 1000 euro per maand die ik zo in mijn kontzak steek.'"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.