Tom en Janine openden midden in de coronacrisis een horecazaak: 'We geloven in het concept'

Tom Hendriks (links) en Janine de Roode (midden). Daarnaast economisch geograaf Ton van Rietbergen
Tom Hendriks (links) en Janine de Roode (midden). Daarnaast economisch geograaf Ton van Rietbergen © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
UTRECHT - Je moet soms durven in het leven. Midden in de coronacrisis, toen de doemscenario's over faillissementen in de horeca de voorpagina's beheersten, openden Janine de Roode en Tom Hendriks een soepbar op de Vismarkt in Utrecht. En passant kregen ze ook de mogelijkheid er een hotel bij te openen, dus waarom niet. ''We hebben er lang over nagedacht, maar we geloven in het concept.''
Soep-er opende zijn deuren op 12 juli. In een bescheiden ruimte, betegeld en met opengewerkte muur, serveren Janine en Tom ambachtelijke soepen. Vandaag staan de smaken Thaise groene curry en koude avocado met komkommer op het menu. ''Lekker pittig, goed met het warme weer'', legt Janine uit.
Tom en Janine openden midden in de coronacrisis een soepbar in Utrecht
Bij binnenkomst van de bar valt het oog meteen op een bordje met de tekst: No Guts, No Glory. Een aardigheidje van de vader van Tom, zelf ook ondernemer, bij de opening. Want inderdaad, beaamt Janine, enige lef was wel nodig voor dit project. ''We waren al een jaar bezig, hadden het perfecte pand gevonden en hadden net de financiering rond. En toen brak corona uit.''
''We hebben advies ingeschakeld van vrienden en kritische financiers: moeten we doorgaan of gaat de stekker eruit?'', vult Tom aan. ''We hebben er goed over nagedacht en zijn doorgegaan. We hebben vertrouwen in het concept. Wat wij bieden ontbrak in Utrecht.''

Hotel erbij

En toen kwam er ineens ook een hotelfunctie bij. Janine: ''We zouden eigenlijk alleen de receptie verzorgen voor de exploitant, maar tijdens de coronacrisis kwam ook het hotel ter beschikking. Ze trokken zich terug en de eigenaar van het pand vroeg aan ons om het erbij te gaan doen.''
Die knoop was volgens Tom ook weer vrij vlot doorgehakt: ''We hebben allebei hotelschool gestudeerd en hebben tien jaar ervaring. We hebben in Nieuw-Zeeland, Australië en Thailand gewerkt.''
Dus gingen ze er met zijn tweeën voor. ''Het gaat super, boven verwachting'', zegt Janine. ''In de weekenden zit het vol hierboven en doordeweeks zijn vier, vijf kamers bezet. Dat gaat echt de goede kant op, zeker als je bedenkt dat we pas vier weken bezig zijn.''

Soep wordt niet zo heet gegeten

Economisch geograaf Ton van Rietbergen van de Universiteit Utrecht, deskundige op het gebied van de ontwikkeling van binnensteden, vindt dat Janine en Tom goede kaarten in handen hebben. ''Dit is een slim concept omdat eendaagse tripjes naar steden toenemen. De problemen zitten bij grootschalige activiteiten, maar juist aan dit soort kleinere dingen is behoefte.''
Van Rietbergen heeft ook geen zorgen over de horeca in het algemeen. ''Het aantal faillissementen stijgt helemaal niet zo hard als gedacht. De soep wordt niet zo heet gegeten als opgediend. Vijftigplussers hebben geld, maar kunnen nergens heen. Die gaan door het land trekken en dan leent Utrecht zich ideaal voor een trip van een dag of twee.''
Het komt aan op lef en goed ondernemerschap, vindt ook de economisch geograaf. ''Een goede ondernemer vindt altijd een gat in de markt. Stroopwafels worden vervangen door mondkapjes. De economie zal veranderen, maar als je een goede ondernemer bent, zijn er altijd mogelijkheden.''

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.