Twintig jaar wijkagent op de tippelzone: 'Mensenhandelaren vinden mij niet aardig, dat is wederzijds'

© RTV Utrecht
UTRECHT - Criminelen zetten 25.000 euro op zijn hoofd maar hij wist ook veertig vrouwen "te redden". In eerste instantie moest Jan Schoenmaker niks van de Utrechtse tippelzone hebben, toch bleef hij er twintig jaar als wijkagent werken. Hij schreef een boek over die periode, dat gisteren verscheen: "De wijkagent: Twintig jaar op de tippelzone".
In twee decennia is 'De Baan', zoals de strook voor sekswerkers langs de Europalaan heet, veel veranderd. Volgens Schoenmaker is door goede samenwerking tussen politie en andere instanties de mensenhandel uitgebannen en is de overlast in omliggende wijken opgelost. "Het gebeurde bijvoorbeeld dat mannelijke bezoekers gingen afwerken in de buurt", zegt Schoenmaker.
Of dat een prostituee gebruikte condooms en heroïnenaalden in de brievenbus van een kinderdagverblijf stopte. Soms kon de wijkagent het oplossen met een vermanend gesprek. In het geval van de condooms en naalden in de brievenbus zei een sekswerker: "Jan, dat regel ik wel." Schoenmaker: "En dat is ook gebeurd."
Het hele gesprek met oud-wijkagent Jan Schoenmaker in Aan Tafel! met Liesbeth de Moor op Radio M Utrecht.

Portemonnee

Toen Schoenmaker begon met zijn werk op de tippelzone vierde de criminaliteit nog hoogtijdagen, voornamelijk in de drugs- en mensenhandel. Schoenmaker en co. maakten daar langzaam maar zeker een einde aan. De criminelen werden in hun portemonnee geraakt.
Ik heb een grote baard en fiets graag, dan ben je een kwetsbaar doelwit
Oud-wijkagent Jan Schoenmaker
Het kwam Schoenmaker op doodsbedreigingen te staan, er werd een prijs van 25.000 euro op zijn hoofd gezet. "Best bedreigend. Ik heb een grote witte baard en ben best herkenbaar. Ik fiets graag dus je bent kwetsbaar." Het is inmiddels tien jaar geleden, maar Schoenmaker is het niet vergeten. "Ik hou er toch rekening mee dat sommige mensenhandelaren mij niet aardig vinden. Dat is wederzijds hoor."

Einde tippelzone

De politieman die niks van de tippelzone moest hebben ging er twintig jaar niet meer weg. "Je kan iets voor die vrouwen betekenen", zegt hij. "Met het politie-wijkbureau en ook de hondenbrigade hebben we gezorgd voor een goed concept. Zo hebben we veertig prostituees kunnen redden."
Er komt een einde aan de tippelzone, volgend jaar moeten de sekswerkers definitief weg. Geen goed plan, vindt Schoenmaker. Al het opgebouwde werk wordt teniet gedaan, maar bovenal verdwijnt de prostitutie niet. "Als je moet kiezen tussen verbieden en onder toezicht legaliseren kies ik voor het laatste. Want wij kunnen veiligheid bieden."
Met het verbieden van tippelen krijgen criminelen mogelijk weer voet aan wal. Want denk maar niet dat prostitutie verdwijnt als de De Baan dicht gaat. "Men zegt wel eens dat een derde van de mannen wel eens gebruikt maakt van een prostituee, en neem maar van mij aan dat dat klopt. Als je denkt dat je dat kan verbieden ga je een doodlopende weg in."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.