RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Chatten of videobellen met de dokter: eerste digitale huisartsenpraktijk opent in Utrecht

UTRECHT - De huisartsenpraktijk van de toekomst noemen ze het zelf. Zorgaanbieder Arts en Zorg opent in september in Utrecht DocLine, een huisartsenpraktijk die digitaal zorg gaat leveren. Ze zeggen daarmee de eerste digitale huisartsenpraktijk van Nederland te zijn.

"We weten uit onderzoek dat bijna de helft van de patiŽnten zelf wil bepalen wanneer en hoe ze de huisarts zien", zegt Nicole van der Meulen, manager medisch contactcentrum bij Arts en Zorg. "Daar bieden we met DocLine de oplossing voor. De patiŽnt kan op het moment dat het hem uitkomt - dus ook in de avonden en in de weekenden - z'n zorgvraag stellen via het kanaal dat dan uitkomt. Dus via chat, video of telefoon."

Zorg waar en wanneer je wilt
PatiŽnten kunnen straks in de digitale omgeving van DocLine een afspraak maken, medicijnen aanvragen of een vraag stellen. Ook consulten worden digitaal gehouden. Als patiŽnt kan je bijvoorbeeld via een videoverbinding vertellen waar je last van hebt of een foto opsturen van die gekke uitslag op je arm. "En dat kan je doen vanuit een voor jou prettige locatie. Dus misschien een woonkamer, of een rustig plekje op je werk of misschien wel onderweg ergens naartoe."

Dat de focus bij de praktijk op online ligt, betekent niet dat het fysieke consult helemaal verdwijnt, zegt Van der Meulen. "We starten in eerste instantie het consult digitaal. Maar als een arts denkt: ik heb toch iemand fysiek nodig in de praktijk, of de patiŽnt en de arts besluiten dat samen, dan is dat altijd mogelijk." DocLine komt te zitten in Gezondheidscentrum Galgenwaard en zal daar een kleinere praktijkruimte openen.

70 procent online
De organisatie verwacht dat 70 procent van de consulten waarvoor mensen nu nog naar de praktijk komen, prima online afgehandeld kan worden. Dat patiŽnten niet voor alle vragen fysiek een huisarts hoeven te zien, bleek volgens Van der Meulen ook wel in de afgelopen coronatijd. "Dat bevestigde wat we al een tijd vermoeden: namelijk dat je een heleboel zorg op afstand kunt doen en naar tevredenheid van de patiŽnt."

Ook voor de zorgverlener zelf zijn er voordelen. "Zeker in deze tijden van krapte op de arbeidsmarkten, waarbij je regionale verschillen ziet met plekken in Nederland waar heel weinig huisartsen zijn, dan zou je daar wel zorg kunnen leveren op deze manier. Dus door meer zorg op afstand te doen, kan je toch zorg leveren aan patiŽnten die in een regio wonen waar minder huisartsen zijn."

DocLine opent op 1 september bij de Galgenwaard in Utrecht. Arts en Zorg hoopt daarna ook snel elders in het land deze digitale praktijken op te zetten.


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -