RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Honderden meldingen over hittestress bij koeien en schapen


PROVINCIE UTRECHT - Bij meldpunten van Wakker Dier en Stichting wAarde komen honderden berichten binnen over koeien en schapen die hittestress zouden hebben.

"Op onze site bomenvoorkoeien.nl staat de teller na drie dagen al op 320 meldingen, ook uit de provincie Utrecht", zegt Thomas van Slobbe, directeur van Stichting wAarde. "Het doel is niet 'naming and shaming' van boeren. We gaan hiermee naar minister Schouten van Landbouw om een meer dier- en klimaatvriendelijk landschap te bewerkstelligen."

Bij temperaturen vanaf 22 graden kunnen melkkoeien al hittestress ervaren volgens Wakker Dier. Dit is afhankelijk van de luchtvochtigheid en wind. Het probleem speelt in de stallen, maar ook buiten als er geen schaduw is in de wei

Ook op sociale media uiten mensen hun zorgen over vee zonder schade. Ze trof Arinka in Wijk bij Duurstede een jammerende en kwijlende koe aan. Ze heeft het bij verschillende instanties gemeld.


Burgemeester
Burgemeester Iris Meerts van Wijk bij Duurstede is op de hoogte van de melding. "We hebben inmiddels contact gehad met de boer. Volgens hem gaat dit al 65 jaar zo en hebben de koeien voldoende schaduw", laat ze weten.

In een reactie op de aanhoudende commotie op Twitter, stelt Meerts: "Ik snap de bezorgdheid. Dank voor de signalen. Tegelijkertijd mogen we er vanuit gaan dat boeren in het algemeen goed voor hun dieren zorgen en veel verstand van en ervaring hebben met hun vee. Een dierenvriend is niet per se een expert."

Schapen
Bijna driekwart van de schapen heeft geen schaduw, volgens Wakker Dier. De dierenwelzijnsorganisatie trof bij een recente steekproef in Noord-Holland "duizenden hijgende schapen aan met hittestress". "Schapen bij dertig graden in de volle zon laten staan, dat is onverantwoord. Het betekent hittestress en een marteling voor de dieren", zegt Anne Hilhorst van Wakker Dier.

Een boer op de Botermarkt in Bunschoten heeft het in ieder geval wel goed geregeld. Hij heeft een aanhanger neergezet waar schapen verkoeling kunnen zoeken.

 Schapen in de schaduw in Bunschoten. Schapen in de schaduw in Bunschoten. | Foto: Ginopress

Boer Michiel van Zutphen uit Kockengen maakte een speciale douche om zijn koeien door deze hittegolf te helpen.

Douche voor oververhitte koeien


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -