Vermeende opdrachtgever van branden in Zeist blijft langer in de cel

Brand in de carport aan de Nijenheim in 2019.
Brand in de carport aan de Nijenheim in 2019. © Tijmen Visser
NIEUWEGEIN - De man die ervan wordt verdacht opdracht te hebben gegeven om woningen in Zeist en Emmeloord in brand te steken, moet in de cel blijven. Dat heeft de rechtbank Midden-Nederland vandaag bepaald. De verdachte heeft een longaandoening en is bang om corona op te lopen in de gevangenis.
Volgens het Openbaar Ministerie heeft de man verschillende mensen gevraagd om geld te incasseren bij een man in Emmeloord. Om hem onder druk te zetten, zouden ze de carport voor het huis van de dochter van de man op de Nijenheim in Zeist in brand hebben gestoken.
Ook is geprobeerd om het huis in brand te steken door flessen met benzine naar binnen te gooien. Volgens de officier van justitie was die brand waarschijnlijk dodelijk geweest als de flessen waren geëxplodeerd.

Verdachte ontkent stellig

Maar volgens de verdachte klopt er niks van het verhaal van het Openbaar Ministerie. Hij zou alleen via legale incassobureaus hebben geprobeerd om zijn geld bij de man uit Emmeloord terug te krijgen. Het zou gaan om een aanbetaling die hij bij de man deed voor een lening die hij nooit ontving.
De verdachte zegt dat hij nooit aan iemand heeft gevraagd om brand te stichten. Andere mensen zouden met zijn incasso aan de haal zijn gegaan. Het telefoonnummer van waaruit de opdrachten en bedreigingen zijn verstuurd, zou ook niet aan hem toebehoren. De rechter vroeg de officier van justitie om op de volgende zitting bewijs te presenteren waaruit zou blijken dat het telefoonnummer wel van de verdachte is.

OM: bakken met bewijs

Volgens het OM zijn er bakken met bewijs tegen de man. Zo zou hij ook hebben overwogen om de vrouw uit Zeist te ontvoeren om zo haar vader onder druk te zetten. Het Openbaar Ministerie ziet daarom grote bezwaren om de man vrij te laten. Ook al krijgt hij een contactverbod en een enkelband, dan zou hij alsnog aan mensen kunnen vragen om de familie uit Zeist lastig te vallen.
Het OM kreeg dus uiteindelijk zijn zin: de man blijft in de cel zitten. In november is de volgende zitting.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.