Brand oude smederij in Lage Vuursche is aangestoken: 'Grind brandt niet normaal gesproken'

© RTV Utrecht / Peter Knieriem
LAGE VUURSCHE - De brand van vannacht bij de oude smederij in Lage Vuursche is aangestoken. Dat concludeert de politie na onderzoek met onder meer een speurhond en het bekijken van camerabeelden.
De conclusie van de politie bevestigt de vermoedens van de buurt. Zij hoorden vannacht een auto met hoge snelheid wegrijden. Dat gecombineerd met het feit dat het vuur alleen woedde in de rieten kap en dat het grindpand brandde, maakte het voor de inwoners van Lage Vuursche een uitgemaakte zaak: er is sprake geweest van brandstichting.
Reza Hamida woont tegenover het pas volledig gerenoveerde pand en meldde de brand rond 03.15 uur als eerste bij de brandweer. "Ineens was het heel licht in mijn slaapkamer. En toen keek ik naar de overkant en zag dat er brand was."

Brandend grind

Reza hoort vervolgens een auto met hoge snelheid wegrijden. Hij twijfelt geen moment en belt direct 112. "Complimenten voor brandweer en politie", zegt een andere buurtbewoner. "Echt razend snel waren ze er, binnen vier minuten, terwijl we toch best ver van alles af wonen."
Het vermoeden dat het om brandstichting gaat wordt bevestigd door het 'brandende grind'. Reza: "Grind brandt niet normaal gesproken". Mogelijk is er brandende vloeistof gelekt die gebruikt is om het vuur bij de rieten kap aan te steken.
Vermoedelijk is de brand in Lage Vuursche aangestoken

Forensisch onderzoek

De politie is de hele dag bezig geweest met sporenonderzoek. De forensische recherche maakte veel foto's en ging zelfs met een hoogwerker van de brandweer omhoog om de situatie van boven te bekijken. Nadat ook camerabeelden bekeken waren kwam de politie tot de conclusie dat er sprake is geweest van brandstichting.

Rotte kies

Het pand van de oude smederij is jarenlang de 'rotte kies' van het dorp geweest. Lange tijd stond de monumentale smederij leeg. In 2016 werd begonnen met de renovatie ervan, maar twee jaar later stortte het hele gebouw bijna in.
Omwonenden en politiek wilden dat er snel wat gebeurde. Inmiddels is de renovatie klaar en is het pand opgedeeld in een aantal peperdure appartementen die nog te koop staan. Ook kan een deel van de benedenverdieping worden gebruikt als winkel of kantoorpand.
Het dorp hoopt nu dat de renovatie van het dak van het gebouw snel kan beginnen. "We hebben al 12 jaar naar een bouwval zitten kijken. Nu is het eindelijk klaar voor de verkoop en dan dit! Hopelijk wordt dit snel opgelost."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.