Waterpeil Krommerijngebied verhoogd om oogst fruittelers te redden

© RTV Utrecht / Mark van der Wel
WERKHOVEN - Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden heeft het waterpeil in verschillende rivieren en sloten in het Krommerijngebied verhoogd om aan de enorme watervraag van boeren en fruittelers te voldoen. Maar onbeperkt sproeien is er niet bij. "De fruittelers sproeien overdag, de boeren alleen 's nachts", zegt hoogheemraad Bert de Groot.
Het is al vroeg erg warm op de appel- en perenpercelen van fruitteler Wim Oskam in Werkhoven. Het is doodstil, alleen het getik van de bewateringsinstallatie klinkt in een mix met druppels die op bladeren vallen. "Het is keihard werken in deze periode", zegt Oskam. "We moeten constant bewateren anders gaat het fruit er aan onderdoor."
Hij wijst op een paar appels in een boom die net buiten de druppelregen valt. Beurse plekken op de schil maakt deze appel onverkoopbaar. "De zon kookt em als het ware. In de bodem zit nog wel genoeg water, maar als we de vruchten niet koelen dan is het snel klaar."
Fruittelers koelen hun appels door te sproeien en dat is hard nodig met deze hitte
Oskam laat trots zijn bewateringsinstallatie zien. Twee oude vrachtwagenmotoren waarvan er op dit moment eentje hard staat te ronken in een gebouw pal langs de Krommerijn. "De rivier is echt onze levensader. Ik heb te doen met collega's die op plekken zitten waar door de droogte niet bewaterd mag worden. Dat is echt een ramp."
Hoogheemraad Bert de Groot is zelf boer en samen met de regionale LTO-afdelingen maakte hij afspraken wie wanneer sproeit. "Ons watersysteem is robuust, maar onbeperkt sproeien is onverantwoord. Vandaar dat we hebben gevraagd aan de boeren om hun graslanden vooral 's nachts te sproeien zodat de fruittelers overdag wat meer kunnen."
Het afwisselen zorgt er voor dat de wateraanvoer vanuit bijvoorbeeld de Lek stabiel is en sloten niet droog komen te staan. "Tot dusver houdt iedereen zich goed aan de afspraken", zegt De Groot. "Dat is ook wel te verklaren. Overdag weilanden bewateren om het gras goed te houden is niet efficiënt in deze warme periode. Het is zo warm dat de helft van het water al verdampt is voordat het neerkomt. We gaan in ieder geval niet streng handhaven maar vertrouwen erop dat iedereen zijn of haar verantwoordelijkheid neemt. Tot nu toe werkt dat het beste."
Het zijn ingewikkelde situaties waar de waterbeheerders mee te maken hebben. Het waterpeil verhogen is een kwestie van een paar gemalen laten draaien, maar de timing is cruciaal. "Want als het ineens keihard begint te regenen dan kunnen de sloten en rivieren snel te hoog komen te staan waardoor er overlast ontstaat. Daarom houden we het weer goed in de gaten."
Oskam kijkt ondertussen tevreden naar de kunstmatige regen die zijn appels en peren koelt. "Wij fruittelers zeuren eigenlijk altijd over het weer', lacht hij. "In de winter is het te koud en te nat, nu is het weer te droog en te heet. Maar het blijft echt het mooiste beroep wat er is!"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.