Militair Museum zet vliegtuigen buiten vanwege verbouwing en dat is genieten voor vliegtuigspotters

SOESTERBERG - Vliegtuigspotters kunnen hun hart ophalen in Soesterberg deze dagen. Het Nationaal Militair Museum is aan het klussen in het depot en daarom staan allerlei bijzondere vliegtuigen buiten. Een mooie kans voor de vliegtuigfanaten.
Spotters kunnen hun hart ophalen in Soesterberg
Spotters kunnen hun hart ophalen in Soesterberg © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
De Starfighter, F-4 Phantom of de Fokker S.14: ze staan allemaal buiten op het asfalt bij het museum in Soesterberg. "Dit is gewoon imposant om te zien", zegt een van de spotters die erop af is gekomen. "Ik heb vroeger jarenlang aan de zijkant gestaan met de spottersclub toen de Eagles hier nog vlogen", vertelt hij.
"Ik ben opgegroeid bij vliegbasis Gilze-Rijen", vertelt een andere spotter die naar Soesterberg is gekomen. "Het heeft altijd mijn interesse gehad om vliegtuigen te gaan kijken. En vanuit interesse is het een hobby geworden."
Extra genieten voor vliegtuigspotters bij Militair Museum
Dat de spotters nu kunnen genieten van al deze oude klassiekers hebben ze te danken aan werkzaamheden aan een ander toestel: de Catalina. "Binnenkort gaat de Catalina het depot verlaten", legt Richard Smit van het museum uit. Hij is onderhoudsmonteur en weet alles van de toestellen van het museum. "De Catalina is een heel groot watervliegtuig dat gerestaureerd gaat worden in Nieuw Vennep."
Het toestel stond achterin het depot. En dus moest alles naar buiten zodat de Catalina veilig naar buiten kon. In totaal staan er nu negen vliegtuigen op de stoep van het museum die normaal niet te zien zijn.
Het wapentuig trekt veel spotters die zonder kaartje de kans krijgen om deze buitenkansjes vast te leggen. Her en der op het terrein zijn ze te zien met hun camera's, de één liggend op de buik en de ander op een keukentrapje: alles voor het beste plaatje.
Sommige vliegtuigspotters komen zelfs speciaal uit het buitenland. "Ik reis al 50 jaar over de wereld om foto's te maken van vliegtuigen", vertelt een Duitse spotter. "Ik heb al meer dan 100.000 verschillende vliegtuigen vastgelegd."
Vliegtuigmonteur Richard Smit met de F-4 Phantom
Vliegtuigmonteur Richard Smit met de F-4 Phantom © RTV Utrecht
Voor de F-4 Phantom is de meeste belangstelling. Dat gevechtsvliegtuig is uit Amerika gekomen, maar is eigenlijk thuis in Soesterberg. "De Phantom heeft hier gevlogen van 1969 tot 1987", vertelt Richard. "Het is het enige vliegtuig met een 'kill' op zijn naam. Dat zie je aan de rode ster op de zijkant. Met dit toestel is in 1972 in Vietnam een ander vliegtuig uit de lucht geschoten."
Sommige vliegtuigliefhebbers namen een keukentrapje mee
Sommige vliegtuigliefhebbers namen een keukentrapje mee © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
De liefhebbers hebben nog een week de tijd om de toestellen vast te leggen op de gevoelige plaat.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.