He Kang, Dan Qinq, Xing He of toch iets anders? Pandajong Rhenen krijgt eindelijk een naam

© Ouwehands Dierenpark
RHENEN - Honderd dagen nadat moeder Wu Wen het kleine pandajong in Ouwehands Dierenpark in Rhenen op de aarde heeft gezet, krijgt de kleine beer vandaag eindelijk een naam. Ruim 22.000 mensen van over de hele wereld hebben de afgelopen drie weken gestemd op hun favoriete pandanaam. Er was keuze uit vijf namen: He Kang, He Shun, Fan Xing, Dan Qing en Xing He.
Alle namen zijn genderneutraal want het geslacht van de bamboeliefhebbende beer is nog niet bekend. De namen hebben een Nederlands tintje. In drie ervan komt het Chinese woord He voor, wat staat voor Helan, het Chinese woord voor Nederland. Een andere naam, Fan Xing, verwijst naar Van Gogh, in China de bekendste Nederlandse schilder.

De meeste stemmen

De naam met de meeste stemmen wint. Welke dat wordt, zal de dierentuin dus bekendmaken tijdens een kleine bijeenkomst van 10.30 tot 12.30 uur. De beer krijgt vandaag een naam omdat het een Chinese traditie is dat 100 dagen na de geboorte van een jong te doen.

Kraamhok verlaten

Pandaverzorger José Kok van Ouwehands Dierenpark vertelt op Radio M Utrecht dat bezoekers het jong nog niet kunnen zien, omdat het nog in het kraamhol ligt. "De moeder laat zich af en toe zien, maar het jong nog niet. Wij komen daar niet bij, in het kraamhol. We hebben de natuurlijke situatie nagebootst en storen ze niet."
De verzorgers houden het jong wel goed in de gaten. "Met behulp van camera's. Maar het jong moet wel op de juiste plek liggen, willen we het kunnen zien." Kok vertelt dat het nog wel een tijdje kan duren voordat het jong zich buiten laat zien. "Dat duurt nog vijf of zes maanden, voordat het jong goed kan lopen, kan klimmen, en zijn moeder kan volgen. Dan pas zullen ze samen hun hol uitkomen." Vader Xing Ya heeft zijn eigen, afzonderlijke afdeling in het Rhenense pandaverblijf.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.