Wethouder Montfoort na ophef over raam in historische stadsmuur: 'Zorgvuldige afweging'

© Wikipedia
MONTFOORT - Het houdt de gemoederen in Montfoort flink bezig: een raam in de stadsmuur van Montfoort. Een bewoner die achter de muur woont, wil er graag een raam in omdat zijn kamer te donker is. De gemeente heeft dat verzoek goedgekeurd, tot grote ontsteltenis van de Stichting Behoud Monumenten Montfoort en Linschoten.
Wethouder Ivo ten Hagen legt vanochtend bij Radio M Utrecht uit waarom het verzoek goedgekeurd is. "Meneer wil graag meer licht in zijn woonkamer", zegt Ten Hagen. Die kamer is vrij donker, omdat de stadsmuur het licht blokkeert. "In eerste instantie heeft de monumentencommissie gezegd: je moet dat niet willen, want zo'n stadsmuur is niet aangetast het mooist." Ook de Stichting Behoud Monumenten vindt dat de stadsmuur geen gaten hoort te hebben.

Meerdere malen ter plaatse

De monumentencommissie is een paar keer wezen kijken, legt de wethouder uit. "De commissie kijkt naar het belang van de bewoner en naar het belang van de stadsmuur. Dan zie je een richtingenstrijd binnen de monumentenwereld. De één zegt, je moet alles laten zoals het is. En de ander zegt, het moet ook leefbaar en werkbaar zijn. En een gedetailleerde opening zou eventueel kunnen. En dat is het advies van de monumentencommissie geworden."
De gemeente neemt dat advies over. Maar de Stichting Behoud Monumenten laat het er niet bij zitten en tekent bezwaar aan. "Ik kan de zorgen van de stichting niet helemaal wegnemen", geeft de wethouder toe. "Een bezwarencommissie gaat nu kijken of het College op een goede manier een afweging heeft gemaakt." En die bezwarencommissie adviseert vervolgens "overweeg het opnieuw, of ga er maar mee door".
Het is nog niet duidelijk wanneer de bezwarencommissie met een advies komt.
Wethouder Ivo ten Hagen over het raam in de stadsmuur van Montfoort

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.