185 miljoen euro verlies voor NS: extra staatssteun noodzakelijk

© ANP
UTRECHT - Dikke rode cijfers bij de NS. Het spoorbedrijf uit Utrecht meldt een nettoverlies van 185 miljoen euro in de eerste helft van dit jaar. Volgens president-directeur Roger van Boxter is extra staatssteun noodzakelijk anders gaat het bedrijf op de fles.
Vanwege de coronacrisis kelderde het aantal reizigers in maart naar 10 procent van het normale aantal. De NS hoopte dat dit beter zou worden na de versoepeling van de maatregelen, maar dat viel tegen. Van Boxtel: "De reizigers zijn niet teruggekomen in de aantallen die we gehoopt hadden. We zitten nu op het ogenblik op ongeveer 40 procent bezetting."
De overheid sprong het spoorbedrijf al eens bij met een financiële injectie. Als dat niet was gebeurd, rekent de NS vandaag voor bij de publicatie van de halfjaarcijfers, dan was het verlies meer dan 1 miljard euro geweest.
De NS is afhankelijk van de terugkeer van forenzen. Het bedrijf komt daarom na de zomer met nieuwe abonnementen voor mensen die vaak thuiswerken. Gespreid werken is daarvoor essentieel, aldus president-directeur Roger van Boxtel. De NS gaat daarom overleggen met grote zakelijke klanten.
Ook kijkt de NS naar een besparingspakket van 1,4 miljard euro tot aan 2025. Het bedrijf zegt zo in 2024 weer financieel gezond te willen zijn zonder dat treinkaartjes onbetaalbaar worden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.