Pandajong Rhenen heeft een naam: Fan Xing

RHENEN - Het pandajong uit Rhenen heeft een naam: Fan Xing. Dat is vandaag bekendgemaakt tijdens een speciale bijeenkomst in Ouwehands Dierenpark met onder anderen werknemers van de Chinese ambassade en het ministerie van Buitenlandse Zaken. De naam verwijst volgens de dierentuin naar Van Gogh, in China de bekendste Nederlandse schilder.
De internationaal bekende inwoner van Rhenen werd al in mei geboren maar ging sindsdien naamloos door het leven. De beer krijgt vandaag een naam omdat het een Chinese traditie is dat 100 dagen na de geboorte van een jong te doen. Daarom werd er een wedstrijd uitgeschreven waarbij meer dan 22.000 mensen stemden op hun favoriet uit vijf naamsuggesties: He Kang, He Shun, Fan Xing, Dan Qing en Xing He.
De onthulling van de pandanaam
Fan Xing bleek het populairste. Fan is volgens Ouwehands de afkorting van Fan Gao wat volgens de dierentuin een verwijzing is naar Van Gogh in het Chinees. Xing zou dan ster betekenen: een symbool van hoop en goede richting. Ook verwijst het naar de pappa van de kleine beer: reuzenpanda Xing Ya.
Fan Xing is de naam van het pandajong uit Rhenen
Fan Xing is de naam van het pandajong uit Rhenen © RTV Utrecht
De naam van de beer is genderneutraal omdat nog niet duidelijk is of het om een jongen of een meisje gaat. Pandaverzorger José Kok van Ouwehands Dierenpark legde vanochtend op Radio M Utrecht uit dat bezoekers het jong nog niet kunnen zien. "De moeder laat zich af en toe zien, maar het jong nog niet. Wij komen daar niet bij, in het kraamhol. We hebben de natuurlijke situatie nagebootst en storen ze niet."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.