Kerktoren in Zeist brokkelt af, kalkstukken vallen op de stoep

© Menno Bausch
ZEIST - Van de Oude Kerk in Zeist zijn vandaag stukken kalk naar beneden gevallen. De kalkstukken zaten vlak onder de wijzerplaat van de toren. Er raakte niemand gewond.
"De toren is eigenlijk in beheer van de gemeente, maar ik ben even gaan kijken vanmorgen", zegt Wim Nouwen van de Hervormde wijkgemeente Pniël. "Het is vooral kalk. Het is ook niet dat als iemand er onderdoor was gelopen, dat die het niet overleefd zou hebben," denkt Nouwen.
Nouwen zegt dat het wel zonde is, want de kerk is enkele jaren geleden nog helemaal gerenoveerd. "Dit gebeurt niet vaak natuurlijk, gelukkig niet. Een aannemer moet het nu wel weer netjes gaan maken."
Stukken kalk vielen naar beneden
Stukken kalk vielen naar beneden © Menno Bausch
De gemeente Zeist bevestigt dat het verantwoordelijk is voor het onderhoud van de toren. Vanochtend heeft de brandweer met hulp van een hoogwerker enkele loszittende stukken kalk verwijderd. Een inspecteur van de gemeente heeft vervolgens de toren geïnspecteerd.
De situatie is verder nu veilig, zegt Zeist. Herstelwerkzaamheden zullen worden uitgevoerd. Ook Nouwen maakt zich verder weinig zorgen: "Er is geen instortingsgevaar en de diensten gaan gewoon door dit weekend."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.